Skip to main content
  • 14.07.2020.

Tom Bug među 15 mladih autora s najvećim postotnim rastom prihoda od autorskih prava

Prema službenim podacima HDS ZAMP-a, domaći i svjetski glazbeni autori su za 2019. godinu primili ukupno 101,5 milijuna kuna autorskih naknada.

Piše: 


Među 7300 članova Hrvatskog društva skladatelja koji su sudjelovali u prošlogodišnjem obračunu prava, nalaze se i veoma mlade autorice i autori koji su tek prošle godine ozbiljnije zakoračili na scenu.

Neki su to učinili samo s jednim djelom ili singlom, neki cijelim albumom – no ohrabruje vidjeti kako su taj uspjeh u eteru ili na koncertnim pozornicama, a prije svega predanost glazbi, rezultirali i značajnim rastom prihoda od autorskih prava.

Izvan dominantnih pop i mainstream žanrova, rastom autorskog honorara na polju elektroničke glazbe, istaknuo se DJ Tom Bug (1984.), dobitnik nagrade Ambasador čija se glazba pušta u klubovima i radio postajama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Australiji, Švicarskoj i mnogim drugim zemljama.

Podsjetimo, svako djelo koje glazbeni autor napravi, prijavljuje HDS ZAMP-u koji obrađuje i prati korištenja tog djela u javnosti. Emitiranja i izvođenja tih pjesama, od radija i TV-a do koncerata i priredbi, autorima pjesme donose honorare temeljem kolektivnog ostvarivanja autorskih prava koje im ZAMP isplaćuje u nekoliko navrata godišnje.

Sve mlade glazbenike i autore poziva da se još bolje upoznaju sa sustavom kolektivne zaštite putem edukativne prezentacije INTRO. Jer, ovo će proći, a glazba će ostati i svojim autorima vrijediti još dugo, dugo.
 
Lista 15 mladih autora s najvećim postotnim rastom prihoda od autorskih prava za 2019. godinu (abecednim redom):
 
Brusač Tomislav (DJ Tom Bug)
Butirić Marija (Mary May)
Cvek Matija
Drvenkar Igor
Đinđić Antonela
Glojnarić Sara
Huljić Hana
Jakelić Lucija
Jelusić Dino
Kutlić Marko
Negovetić Mia
Neon Aklea
Ravenšćak Đuro
Turković Nika
Vranić Nikola

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2