Skip to main content
  • 20.09.2016.

Trainspotting soundtrack stiže na vinilu!

Što dobiješ kada spojiš vlakove, bebe na stropu, apstinencijske krize, halucinacije, izranjanja iz WC školjke i scene iz klubova? Dobiješ Trainspotting.

 
Bila je to 1996., elektronika je već napravila svoju nišu i Britanci stvaraju jedan od kultnih filmskih klasika svih vremena. Pod redateljskom palicom Dannyja Boylea, na temelju istoimene knjige Irvinea Welsha nastaje za Oscara nominirani scenarij Johna Hodgea koji prati ekipu ovisnika o heroinu u kasnim 80-ima. 

 
Kroz ekonomski derutno područje Edinburgha, preko pokušaja za preživljavanjem, uranjanja u igre s opijatima, prijateljstava, dogovora, šmrkanja, propadanja, dizanja, prevare i sexa ispričana je priča jedne izgubljene generacije na pozadini rađanja elektronike, čiji soundtrack je obilježio dječašva i curaštva mnogih koji i dan danas nose posebno mjesto unutra za noći provedene pod strobom.
 
Zašto je baš Trainspotting taj koji je odredio jednu generaciju? Odgovor je isti kao i kod svih stvari koje nadmaše svoju inicijalnu nemjeru. Možda ciljaš prema planinskim vrhuncima, ali miskalkulacija rezultira lansiranjem u stratosferu. Tako je i Trainspoting probio marginu toga da je samo film i postao je zapis jednog stila života, nastao u pravo vrijeme na pravom mjestu. Zabilježio je doba uspona elektronike i bio prvi film koji je sintetički i mašinski zvuk tretirao jednako vrijednim kao rock glazbu, koja je do tada držala primat kolektivnog nesvjesnog.

 
Kao naklon 20 godina izdavanja, zvučna pozadina filma biti će tako 11. studenog zarobljena na limitiranu seriju narančastih vinilnih krugova, nakon čega će biti izdana i standardna crna vinilka. Ovo je mokri san svih onih koji su već deset puta u mraku sobe uživali u filmu i koji s nestrpljenjem očekuju nastavak kultnog klasika u siječnju 2017. koji istu ekipu prati 20 godina kasnije, nakon što se mnogo života i sudbina ispreplelo s životima glavnih likova. No dok ne baciš kalendare 2016. u smeće baci oko na popis traka niže:

 
LP1
 
Strana 1
Iggy Pop – Lust For Life
Brian Eno – Deep Blue Day
Primal Scream – Trainspotting
 
Strana 2
Sleeper – Atomic
New Order – Temptation
Iggy Pop – Nightclubbing
 
 
LP2
 
Strana 1
Blur – Sing
Lou Reed – Perfect Day
Pulp – Mile End
Bedrock – For What You Dream of (feat. KYO) [Full On Renaissance Mix]
 
Strana 2
Elastica – 2:1
Leftfield – A Final Hit
Underworld – Born Slippy (NUXX)
Damon Albarn – Closet Romantic
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2