Skip to main content
  • alt
  • 15.05.2015.

Tucet velikih preko 50. koji još uvijek pale

Živiš u društvu opsjednutom mladošću u kojem je prva sijeda vlas razlog za potpunu i apsolutnu paniku i rasap ličnosti jer te je vrijeme pregazilo.

 
No iako na tebe odasvuda skaču reklame za kremice pomadice, eliksire i slične packarije kojima bi trebao baciti uzde oko vrela mladosti, čini se da doba u kojem se iskustvo i mudrost cijeni više od zategnute kože nije nestalo.

alt

 
Drago nam je da postoji toliko sjajnih izvođača kojima su godine ništa drugo do broj otpuhanih svijećica na torti i katalizator mudrosti koji rezultira time da radiš bolje, da ulaziš dublje i znaš više. Ovime odajemo počast onima koji su započeli dok još nije bilo likeova, dok još nije bilo vatre, lasera i šljokica, kada je postojao samo samozatajni tip iza pulta koji je sagnute glave tražio savršenu ploču za taj trenutak. Pa krenimo.
 
12. Alexander Robotnick (64)

alt

 
Legenda italo-disca Maurizio Dami aka Alexander Robotnick koji smatra da se u principu sam nikada ne osjećaš tako staro koliko jesi i da te drugi uporno podsjećaju na tvoje godine. Ovoga svibnja izdao je mix “Black Ground” za Hot Elephant label, čisto da pokaže da još uvijek ima sve što je potrebno da protrese stvari
 
11. José Padilla (59)

alt

 
Tip koji je postavio soundtrack 90-ih sa setovima u Café Del Mar, ispraćajući dane u suton i čekajući noći na Ibizi. Posljednje trake “Day One” i “Day One 12″” izdane su na ibiškom International Feel labelu kao posveta party otoku koji je pomogao stvoriti.
 
10. David Morales (53)

alt

 
Davida bismo mogli gledati kao prvoga koji je od DJ-a učinio superzvijezdu. Larry Levan je svojim nepogrešivim uhom uhvatio da se ovdje događa nešto posebno i Morales je uskoro u klubovima poput Lofta, Paradise Garagea i The Sound Factory počeo mijenjati scenu 80-ih i 90-ih. Posljednje izdanje je svirka iz Basement Miamija kao posveta Frankieu Knucklesu koja je izašla na SoundCloudu.
 
9. DJ Hell (52)

alt

 
Helmut Josef Geier, ulitmativni je stup čitave njemačke techno scene. Kao glava na tijelu Gigolo Recordsa odgovoran je za neka od najvećih berlinskih izdanja sredine 90-ih. Posljednje izdanje je live set iz Wild Reanate u Berlinu izašlo u travnju na Soundcloudu a mi ćemo ga imati priliek uloviti i Krajem svibnja na EMAC-u.
 
8. Greg Wilson (55)

alt

 
Britanac koji se povezuje s rađanjem rane elektro scene početkom 80-ih u Manchesteru kao i predvodnik trenutnog disco re-edit pokret. Uz to što svira redovno i piše blog  ‘Being A DJ’  raspravljajući o raznim aspektim klupske kulture.
 
7. DJ Harvey (51)

alt

 
DJ koji je bio prisutan pri stvaranju disco, garage i house zvuka u Velikoj Britaniji i gospodin koji je također i uvidio potencijal Larryja Levana. prethodne godine izdao je album “Wildest Dreams” na Smalltown Supersound labelu. Ibiza ga je prošle godine također nagradila nagradom za izvanredan doprinos.
 
 
6. Danny Tenaglia (54)

alt

 
Danny je poharao sve velike njujorške klubove i nakon nekoliko godina medijske šutnje u 2008. se vratio s singlom , “The Space Dance” na Tommy Boy Records. I nakon 30 godina iza pulta još uvjiek ide na svjetske turneje i s posebnom strašću spaja najnoviju glazbu s onom koja je oblikovala njegove početke.
 
5. Jeff Mills (51)

alt

 
Uz Roberta Hooda, Carla Craiga i Joeya Beltrama Jeff je jedno od najvećih imena u technu. Posebna inačica industrijskog ogoljelog techna uparena s nevjerojatnom znatiželjom i željom za eksperimentom osigurale su mu internacionalni ugled i ostvorile vrata u razna performativna područja i suradnje u području klasične glazbe, filma, plesa…
 
4. Paul Oakenfold (51)

alt

 
Iako je na sceni duže, sredinom 80-ih uklizao je u dance glazbu kakvu poznajemo danas. Njegov label Perfecto Records ponosno stoji već 25 godina i poslužio je kao odskočna daska mnogima koje danas smatramo ključnim figurama na sceni. Ove godine moći ćete ga uhvatiti na Creamfields Summercamp Music Festivalu i Isle of White Festivalu.
 
3. Pete Tong (54)

alt

 
Čovjek koji je na noge podigao Essential Mix BBC Radia 1 i dalje je u samoj kremi svog zanata. Ove godine se povezao s Gorgon Cityjem za svoju All Gone seriju evenata dok svaki petak All Gone i dalje nastavlja derati u ibiškoj Pachi.
 
2. Carl Cox (52)

alt

 
Godine su u potpunosti nevažne kada još uvjiek bez problema poput pobješnjelog psa ne odlaziš od pulta po pet, šest, sedam sati kako su posjetitelji Spacea na Ibizi već navikli. Daleko je dogurao do mladića koji je kasnih 80-ih puštao glazbu iz kombija da bi danas pomagao mladim ljudima da nađu svoje mjesto pod elektroničkim suncem kao voditelj burn Residencyja
 
1. Sven Väth (50)

alt

 
Friški pripadnik kluba iznad “pet banki” Sven će čini se ove godine osvojiti Legends nagradu za svoje Cacoon večeri na ovogodišnjem Music Summitu na Ibizi. Zamisli samo, klubska večer koja ne prestaje i ne prazni se punih 16 godina.
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2