Skip to main content
  • 11.11.2015.

Tvorac “Amen Break-a” napokon isplaćen

Tata najsempliranijih 6 sekundi glazbe u svježijoj glazbenoj povijesti napokon je dobio pravdu koju zaslužuje.

 
Frontman Winstonsa, Richard L. Spencer, postao je neslućeni mučenik rađanja elektronike. Muza ga je posjetila i ostavila s njime progresiju od nekoliko beatova i ritmičkog prekida koji je obilježio desetljeća koja su uslijedila. Crowdfunding kampanja je urodila plodom i, u doba kada demokracija ne funkcionira na toliko razina, zahvalni zaljubljenici u beat su rekli svoje.
 
 
Najslavnijih 6 sekundi ikada uzeto je iz pjesme "Amen Brother" nastale 1969. i pustilo je korijenje ostavljajući karakterističan potpis u hip-hopu, jungleu, drun'n'bassu i technu. Do sada ni vlasnik copyrighta, Spencer sam, ni bubnjar originalne izvedbe, Gregory C. Coleman, nikada nisu primili ni dolara za svoju ciglu u glazbenom zidu. Ni jedan ni drugi nikada nisu tražili isplatu, ali je Spencer napomenuo kako više manje smatra ovo plagiranjem svoga djela. Baci uho niže i odmah ćeš dobiti navalu sjećanja svih pjesama koje si volio koje u sebi nose Richardov korijen.{youtube}qwQLk7NcpO4{/youtube}
 
Kako bi ispravio ovu nepravdu, Martyn Webster, prominentni DJ britanske breakbeat scene, započeo je GoFundMe kampanju ‘The Winstons Amen Breakbeat Gesture’. U kampanji je pozvao sve umjetnike koji su ikada koristili sample i sve fanove glazbe koju je pomogao stvoriti da se oduže njegovim stvarateljima i uspješno je prikupljeno 24 000 funti, a na FB je osvanuo video Spencera koji prima ček za ono što bez lažne skromnosti možemo nazvati životnim djelom. Spencer je ček, na žalost, ipak primio sam jer nas je bubnjar Coleman napustio 2006. nikada ne dočekavši ovo razrješenje. Pravda možda jest spora, ali s vremenom stigne tamo kamo je krenula.
 
 
brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity desktop