Skip to main content
  • alt
  • 23.02.2015.

Tvorac Amen breaka napokon dobiva poštovanje koje zaslužuje

Niste li donedavna domom zvali neku prazninu ispod kamena čuli ste za jedan od elementarnih kralježaka suvremene elektroničke glazbe, “The Amen Break”.

 
Nemoguće je ne osvrnuti se na hip-hop, breakbeat, drum & bass bez da putem ugledate nebrojene miljokaze na kojima je Amen break promijenio pravila igre. Samo ime dolazi od trake “Amen, brother” grupe The Winstons za koju je Richard L. Spencer načinio ovaj break u 60-ima.
{youtube}GxZuq57_bYM{/youtube}
 
Iako je njegovih ruku djelo umnoženo, semplirano i korišteno u bezbrojnim produkcijama od tada nikada nije primio ni centa za ovaj rad. Čak i bubnjar koji je odsvirao ovaj beat koji je promijenio povijest glazbe,  Gregory C. Coleman, preminuo je 2006. u siromaštvu.
 
Martyn Webster, zaljubljenik u glazbu i breakbeat inspiriran dokumentarcem iz 2011. s BBC Radia 1 na kojem je Kutski posvetio čitavu emisiju priči iza nastanka “Amen, brother”, odlučio je pokrenuti GoFundMe kampanju kako bi onaj koji je zadužio povijest glazbe napokon nakon tolikih desetljeća čekanja dobio ono što zaslužuje. 

alt

 
Kontaktirao je Spencera i dobio njegov blagoslov za kampanju na kojoj stoji i Websterova osobna poruka svima : “Ako ste ikada napisali ili prodali bilo koju glazbu s Amen breakom ili uživali u bezbrojnim stotinama i stotinama traka koje ga sadrže u raznim žanrovima i stilovima glazbe, molim vas da donirate u dobru svrhu globalne glazbene zajednice i vratite nešto čovjeku iza legendarnog breakbeata”
{youtube}5SaFTm2bcac{/youtube}
 
Kako Webster nije znao kakve će biti reakcije postavio je skroman cilj od 1000 funti i drago nam je prenijeti kako je kampanja odjeknula glazbenom zajednicom i deseterostruko premašila svoj cilj, s time da je već prvi dan sakupljeno 2500 funti. Projekt su podržali i renomirani glazbenici poput Ben UFO-a, Eats Everythinga, Artworka i Rob da Banka.
 
Webster je ubrzo nakon početka kampanje dobio pisanu zahvalu od Richarda koja glasi: “Molim te zahvali svim divnim dušama koje su bile dovoljno ljubazne da budu dio ovog događaja. Ovo me podsjetilo na utjecaj koji su europljani poput tebe povijesno imali kao ” čuvari” afričko-američke glazbe.”

alt

 
Stoga slijedeći nit Websterove molbe, ako si ikada uživao u bilo kojoj ovakvoj traci i emocije te naginju da napraviš ovaj tjedan nešto dobro za nekog drugog slijedi link i daj koliko možeš, ako možeš, za najutjecajnijih 6 sekundi glazbene povijesti. Amen brate!
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2