Skip to main content
  • 2.05.2022.

U 92. godini preminula je Regine – pariška kraljica noći i izumiteljica diskoteke

Umrla je pjevačica, glumica i voditeljica carstva noćnih klubova od Pariza do Los Angelesa

Piše: 


Régine poznata kao "pariška kraljica noći" i francuska izumiteljica diskoteka preminula je u nedjelju u 92. godini u francuskoj prijestolnici. To je novinskoj agenciji AFP objavila njezina unuka Daphné Rotcajg. Régine-in prvi pariški klub 1950-ih bio je toliko tehnološki revolucionaran da je tvrdila da je izumila prvi noćni klub.


Foto: Dustin Pittman/WWD

Régine Zylbergerg rođena je 26. prosinca 1929. u Anderlechtu u Belgiji od roditelja poljskih Židova. Kada je njezin otac nakon oslobođenja otvorio noćni klub u Parizu, sama je otkrila noćni život.

Tijekom godina "Kraljica noći" izgradila je cijelo carstvo s 22 diskoteke, uključujući legendarnu "Chez Régine", a kasnije i "Palace" u Parizu i "Regine's" u New Yorku. Među njihovim gostima bili su Andy Warhol, Liza Minelli, Bruce Willis, Rothschildi i Kennedyjevi.

U svojoj domovini, Régine je bila najpoznatija kao pjevačica koja je inspirirala čitavu generaciju kantautora poput Sergea Gainsbourga i Barbare. Nastupala je u Olympiji u Parizu i Carnegie Hallu u New Yorku – te u dobi od 86 godina u Folies-Bergère.

Kao pjevačica ostala je poznata i po tome jer je s nevjerojatnim žarom otpjevala francusku obradu hita Glorije Gaynor "I Will Survive".

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2