Skip to main content
  • 26.06.2008.

U Zagrebu 30. lipnja započinje Festival Ministarstva Psihodelije

Pred posadom Ministarstva Psihodelije stoji novo iskušenje u predstavljanju trance scene i njezinih popratnih sadržaja na zagrebačkom području. Kao što se vidi po naslovu okrećemo novu stranicu i organiziramo svoj prvi festival audio – vizualnih psihodeličnih namjera. Festival u trajanju od 6 dana podijeliti ćemo na dvije cijeline – edukativni i zabavni. Edukativan program će se odvijati kroz radionice, a zabavni program ćemo se predstaviti na zagrebačkim trgovima i parkovima.

Piše: 

Većina radionica će se odvijati u bivšem kinu Studio u Vlaškoj 92, a danas prostorijama MMCa udruge J.A.D.D. u vremenskom razdoblju od 30.06. do 02.07 (ponedjeljak – srijeda) u trajanju od 18 do 22 sata. Trodnevna radionica se naplacuje 70 kuna. Osim znanja polaznici će svake večeri dobiti vegeterijanski obrok. Sve radionice se odvijaju u istovremeno, što bi značilo da posjetitelj ima mogućnost odabrati samo jednu radionicu. Prijave sa istaknutim imenom radionice koju bi pohađali šaljite na naš e-mail ministarstvopsihodelije@gmail.com

Program radionica:

Od 30.06 do 02.07. festival će ponuditi sedam edukativnih radionica.
• Radionica dekoriranje i njezina priprema
• Radionica audio produkcije
• Radionica žive hrane
• Radionica žongliranja i njene povijesti
• Radionica vizualne video produkcije
• Radionica penjanja na drvo
• Radionica izrade skluptura od svakodnevnog otpada

Tema festivalskih radionica je POKRET.

Zabavni program:

Od 03.07. do 05.07 festival predstavlja muzički program na gradskim trgovima i parkovima. Ovaj dio festivala je besplatan.
• 03.07. Musika ex Machina @ Zrinjevac
• 04.07. RDK Sound System @ Ljetno kino Tuškanac
• 05.07. Chilli Bar Fiesta with Digital Tookie @ Mažuranac
Radionice Ministarstva Psihodelije

Pozivamo Vas da se prijavite na radionice koje su pripremljene samo za vas. Ako se želite popesti na drvo i ubrati najslađu jabuku ili nacrtati najdivniju dekoraciju. Možda bi htijeli pomijesati najdivniji ručak ili od svakodnevog otpada napraviti sklupturu. Nudimo Vam da usavršite audio znanje i da naučite vizualno predstaviti svoj naum i naravno da zaigrate igru žongliranja i pritom čujete kako su to radili dvorski zabavljači kroz povijest. Od svih radionica odaberite jednu i prijavite se! Da vidimo o čemu se tu točno radi…

Radionica dekoriranje i njezina priprema

Voditelj radionice: Barbara Novosel, Filip Bifel, Zrinka Lebinec, Ivan Štefanić
Mjesto radionice: MMC Studio
Festivali i partiji psihodelične trance glazbe, i dekoracije koje ih nadopunjuju, oduvijek su išle skupa – rukom pod ruku. Dekoracije su, uz glazbu, davale psihodeliji još jednu vizualnu dimenziju, kako bi što više pojačale naša osjetila. A sve u svrhu poticanja izmijenjenog stanja svijesti. Nove tehnologije UV ljubičastog svjetla i razvoj fluorescentnih boja, koje po danjem svjetlu izgledaju potpuno drugačije nego pod noćnom UV-lampom, omogućile su razvoj ovakve umjetnosti. UV bojama oslikavaju se platna, fluorescentnom vunom pletu se geometrijske mreže u 3D oblicima, maštovite instalacije – sve je to dio umjetnosti psytrance partija i festivala, i dio naših radionica ovog puta! Naučiti ćete koristiti UV boje i primjenu na platnima. Pokazat ćemo Vam kako se pletu mreže i osigurati ćemo vam dobru zabavu uz naše nesvakidašnje voditelje, otvorene za svaki oblik komunikacije. Kod nas je UV umjetnost još uvijek nepoznata široj publici, te se nadamo da ćete nam Vašim prisustvom pružiti potporu za ovaj alternativni oblik izražavanja.

Radionica audio produkcije – Music Discovery Channel

Voditelj radionice: Matija ( www.myspace.com/matayamusic )
Mjesto radionice: MMC Studio
Četverosatni kolektivni razgovor u nastavcima u kojem će se govoriti o glazbi i njenom nastajanju, tonu i njegovim karakteristikama, softveru i njihovoj upotrebljivosti, semplovima i sintezama, midiju i hardveru, inputima, outputima, kablovima i monitorima. Pričati ćemo o virtualnim studijima npr. Propellerheads Reason i FL studio ili pak o moćnim sekvencerima npr. Cubase ili Pro Tools. Otkrit ćemo vam neke trikove i tajne i uvesti Vas u svijet glazbene produkcije na jednostavan i zabavan način. Otkrijte sa nama nova znanja ili proširite postojeće.

Radionica žive hrane

Voditelj radionice: Ana Maria Liko
Mjesto radionice: po dogovoru
Hrana kao pokretač, hrana kao trenutak, hrana kao zdravlje. U ovoj radionici ćemo Vas naučiti kako skuhati fino, pokretno, ukusno i sa osmijehom. Kako skuhati za više osoba i pritom se super zabaviti. Riječ je o vegetrijanskoj hrani koja nas pokreće i daje energiju za dalje. Luk, mrkva, popečci, salata – sve to zajedno u jedan lonac radionice.

Radionica žongliranja i njene povijesti

Voditelj radionice: Tomislav Kozarčanin
Mjesto radionice: MMC Studio
Polaznici ove radionice upoznat će se s osnovnim potezima baratanja žonglerskim rekvizitima. To su loptice, čunjevi, diabolo, devilstick i monocikl. Saznat će tko su bili snažni Paul Cinquevalli, rekorder Enrico Rastelli, izvrsni Francis Brunn, tehnički nastrojen Jason Garfield i Leonard Begešvili, izmišljena ličnost. Spomenute osobe, mahom su vrsni žongleri, a polaznicima će, uz objašnjavanje njihovih dostignuća, biti kazani i povijesni navodi o nekim žonglerskim rekvizitima. U ovo trodnevno putovanje velikim dijelom je uključena demonstracija spomenutih rekvizita, kao i mogućnost da polaznici sami manipuliraju objektima. Neke činjenice o žongliranju su da poboljšava koncentraciju, razvija motoriku, u nekim slučajevima frustrira, navodno povećava mozak, rijetko hvata komade, studentima oduzima vrijeme od učenja i ponekad stvara ovisnost.

Radionica vizualne video produkcije

Voditelj radionice: FrameWork tim
Mjesto radionice: MMC Studio
Dođite na radionicu VJ-inga i naučite kako uživo miksati video uz glazbu. Kamerom i fotoaparatom stvarati ćemo vlastite materijale. Ovako snimljeni oni su sirovi pa ih možemo ispeglati, obojati, izrezati i nalijepiti u alatima za obradu videa. Ovako se rađaju video klipovi i spremni su za miksanje u zvijezdi ove radionice, programu Resolume. Upoznajte Resolume i zaljubite se u art video jockey-inga. Na kraju radionice vaše video projekcije zabljesnut će na platnu festivala. Da vidimo… Terenska nastava, sunce, pokret i kamera? Check! Zabava uz miš i računalo? Check! Boje i oblici plešu na platnu? Check! Vaša mašta radi svašta? Check!

Radionica penjanja na drvo

Voditelj radionice: Andrija Santo
Što reći, sve je jasno. Koliko puta smo poželjeli da budemo majmuni pa da uhvatimo najveći vrh neke šume i da vidimo tko nam dolazi ususret ili da saznamo kolika nam je granica čak i da uhvatimo najslađi prirodni plod kojeg je obasjalo sunce. Sve je jasno, hopa cupa gore smo.

Radionica izrade skluptura od svakodnevnog otpada

Voditelj radionice: Tomislav Zidar
Mjesto radionice: MMC Studio
Izrada beskorisnih predmeta od još beskorisnijih tj odbačenih. Prva faza je sakupljanje smeća doma po tavanu, na hreliću (ne kupovati stvari vrijednije od dvije kune), po krupnim otpadima, itd. Preporučeno je naći uređaje sa mehaničkim sustavima kao kasetofon, magnetofon, printer, pisača mašina, jer se iz jednog uređaja izvuče više dijelova, Još je lakše raditi sa plastikom, pa su dobrodošle i olovke, kuhala za vodu, stare igračke, miševi (kompjuterski), brijači aparati. Treba se naoružati odvijačima, kliještima i maštom. Druga faza je rastavljanje odabranih komada smeća i sakupljanje šarafa za sastavljanje (to je najzabavniji dio). Slaganje igračaka će se završavati ljepljenjem ili šarafljenjem složenih dijelova nakon igre kobiniranja dijelova. Sve se na kraju svodi na igranje sa smećem umjesto lego kockicama, a rezultat je kreativana igra i poklon za prvog prijatelja koji ima rođendan.

{snippet 1}

soul gravity desktop
dobar house mobile
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju