Skip to main content
  • 3.03.2021.

Umro je legendarni talijanski house DJ Claudio Coccoluto

Dugogodišnji DJ i kolumnist preminuo je jučer ujutro, 2. ožujka, nakon "ozbiljne bolesti", izvještava La Repubblica.

Piše: 


Jedan od najpoznatijih talijanskih house DJ-a, Coccoluto je počeo DJ-ati s 13 godina u očevoj trgovini kućanskih aparata u rodnoj Gaeti. Na kraju se probivši na lokalni radio, mladi DJ uhvaćen je u acid house revoluciji i na kraju je dobio rezidencije u klub Seven Up u Gianoli i u Histeria u Rimu. Postao je jedan od najistaknutijih talijanskih promotora house glazbe, a uspio je postati prvi europski DJ koji je 1991. svirao za prestižni Sound Factory u New Yorku.

Kamen temeljac talijanske scene, Coccoluto je 25 godina držao rezidenciju u klubu Goa u Rimu. 1995. dao je svoju preradu pjesme "Belo Horizonte" grupe The Heartists, Basementu Jaxxu, koji ju je potom proširio dalje putem njihove izdavačke kuće Atlantic Jaxx. Jedan od njegovih najvećih međunarodnih hitova bio je deep tribal trek 'Blues Brunch' na Credenceu (kasnije Cr2) 2001. Iste godine objavio je 'Get Up! And Nae Tango’ na Parlophoneu.

Strastveni zagovornik elektroničke glazbe, koji se 1997. pojavio na naslovnici DJ Maga, Coccoluto je često govorio u medijima o problemima s kojima se suočava svijet DJ-a, a nedavno je kritizirao talijansku vladu tijekom lockdowna zbog loše podrške glazbenoj sceni u zemlji. “Pokušavam iskoristiti svoj položaj i raditi nešto posebno i nešto drugačije. Mislim da je dužnost DJ-a koji ima, oprostite, ‘ime’ učiniti nešto drugačije i posebno ”, rekao je Emmi Warren za RBMA 2004. godine.

Nekoliko dana prije Coccoluta, napustio nas je i njujorški house DJ i producent Angel Morales. Poznat je po house himnama  'Body Work', 'Welcome To The Factory' i 'To The Rhythm'.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2