Skip to main content
  • 30.01.2014.

Uspon splitske elektronske scene

Nešto više od 5 godina trajalo je mračno razdoblje splitske elektronske scene, a od prošle jeseni ona bilježi uspon.

Piše: 


Ako ste aktivni sudionik party scene Splita, složit ćete se, zamračenje je trajalo od vremena zatvaranja kultne diskoteke Metropolis koja je godinama educirala, gradila i snabdjevala klupski život grada pod Marjanom pa sve do jeseni 2013.g. Poslije kraha Metropolisa, pao je i Masters. Mnoge su priče i prostori prodefilirali ST scenom u pokušaju da naprave iskorak. Viđeni su pokušaji i padovi u nadi da se oživi splitsko stanje uma, ali bez uspjeha.

Dolaskom Ultra Music festivala Splitom je prodefiliralo 70-tak tisuća partijanera, većinom iz inozemstva, ali ta čitava pompozna priča oko mega događaja, rodila je desetke i stotine novih znatiželjnika koji su se priključili elektronskom pokretu. Stoga, ako ste protivnici mega evenata, oni su trenutno pokretači mase i pokretači uma. Ultra je Splitu donijela veliku zaradu, ali i veliko kulturno nasljeđe koje će se iz godine u godinu prenositi i tako ponovno graditi lokalnu scenu. Ovoga ljeta najavljuje se još nekoliko festivala u gradu i okolici što je izuzetna stvar.

U Splitu su od jeseni tako zabilježeni prvi pozitivni pomaci prema gore što se tiče broja posjetitelja u noćnim klubovima koji guraju elektronski đir. Na jesen su s radom krenuli Kocka, Kameleon, Jungla, Quasimodo, dok je krajem godine elektronsku scenu pojačala Adventilacija na Rivi, te oživljavanje party scene u Mastersa. Nastavak na tu priču je sutrašnji prvi pokušaj na splitskim Bačvicama.

Stoga smo Vam za kraj siječnja, pripremili popis partija koji Vas očekuje u veljači.

QUASIMODO
U programu GOST DJ jednom mjesečno dolazi DJ Umbo (subota, 01.02.). Uz njega glazbu će standardno puštati i domaćin DJ Kid Va. Umbo, pravim imenom Mario Lovaković, je svestrani glazbenik šarolikog žanrovskog opredeljenja, a u ovu subotu za nas je pripremio više i manje poznate melodije, prljavi bass i pozitivne vibracije, od funka do Daft Punka!

Osim programa GOST DJ, spremili su i druge raznolike DJ setove. Za sve DJ večeri vrijedi dobro poznata promotivna akcija koja se krije pod šifrom 33, što znači da su do ponoć ipo cijene svih pića manje za 33%, a ulaz besplatan.

U petak 7.2. dolazi Banana Zvuk, a iza tog imena krije se dvojac koji čine Luka (TBF) i Yuri (ST!LLNESS/GOLEM/SINESTET).

14.1. pet / 22h / PETAK33: Balkan's Hi Fi & Peter Po$h
21.2. pet / 22h / PETAK33: DJ David Hasselhoff
22.2. sub / 22h / SUBOTA33: Elektro Fufe
28.2. pet / 22h / PETAK33: DJ Matan

KAMELEON
Ekipa nas iz tjedna u tjedan uveseljava novim iznenađenjima kroz različite pravce elektronike. Od disca, do housea i tech-housea, program je slijedeći:

01.02. Diskonektion w/ dBart & Ante Jakir
08.02. Cruise w/ Chris Lattner, Mariano Mateljan, Madezh
22.02. Samo Moderno w/ Pille, Duda Dudes, Vice Vicious

Guramo domaće snage, izjavio je pokretač programa Pille. Intervju čitajte ovdje

JUNGLA
Splitski underground klub 1. veljače ima allnighter s DJ Mirom, dok je 7 dana poslije allnighter kojeg potpisuje Pero-Fullhouse

KOCKA
U dom mladih nedavno su se ponovno vratili nakon dužeg izbivanja Loopjunkiesi koji 8. veljače pripremaju Snowboom promo party. U goste stižu Infracta i Nobru, dok će b2b odraditi Nortrom sa Dubokom. Ulaznica 20 kn do ponoći, 30 kn poslije

MASTERS
Dan poslije Valentinova, 15. veljače najavljena je Kristina Lalić iz Beograda koja je prepoznatljiva po svojoj jedinstvenoj kombinaciji deep housea, tech housea i techna. Domaćini su Pero-Fullhouse, Juri Paik i Miro.

Intervju Pero-Fullhouse: Bit je svaki put imati drugačiji set

KLUB BAČVICE
Ekipa okupljena oko projekta Expose starta u petak navečer s novim deep house i nudisco programom. Najavljuju svakog petka drugačije setove i goste.

soul gravity desktop
sea star mobile
Vezani članci
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju