Skip to main content
  • 9.07.2023.

Večeras ćemo možda plesati na posljednjoj Ultri. Odlazi li festival iz Splita?

Nije tajna da je Grad Split ukinuo sufinanciranje jednom od najvećih festivala u Hrvatskoj, koji je prošle godine nagrađen i Ambasadorom za "Regionalni festival godine" – u izjavi dogradonačelnika Ivoševića – Grad i dalje podržava ovu manifestaciju

Piše: 

Festival je prethodnih godina dobivao novčanu potporu od 2 ili više miljuna kuna.

Prošle godine na Gradskom vijeću u rebalansu festival je podržan s 1.6 miljuna kuna, a ove godine odlučeno je da kako se navodi "privatna manifestacija" ne dobije nikakvu financijsku podršku jer od svojih prihoda ništa ne izdvajaju za škole, vrtiće. No, Grad je u svakom drugom aspektu podržao festival – istaknuo je Ivošević.


Foto SilVanderbruggen

Split se želi riješiti razuzdanih posjetitelja

Valja istaknuti kako oni nisu posljedica Ultra Europe festivala već posve drugih okolnosti od jeftinih hostela do pub crawla i sličnih aranžmana koji su godinama privlačili mlađu populaciju, a gradski oci nisu ništa činili kako bi te stvari doveli u nekakav red.

Upravo zbog činjenice da su festivalu ukinute financijske podrške iz Grada, pojavile su se špekulacije da bi Ultra Europe slijedeću godinu mogao napustiti Split. Stoga ako se mislite, da li otići ili ne, možda je baš večeras zadnja prilika da uživate u šarenilu događaja s najjačom produkcijom i zanimljivim line upom, a evo tko sve nastupa.

Iako organizator još uvijek "mudro" šuti i vjeruje da će se stvari rješiti za stolom kroz priču – festival koji će večeras održati finalnu večer devetog izdanja zasigurno neće tek tako napustiti Split jer se nakon zabave na Parku Mladeži fešta već godinama nastavlja još i kroz Ultra Destination na Braču, Hvaru i Visu, te je ova kombinacija idealan splet okolnosti kako za Hrvatsku i Dalmaciju , tako i za organizatora.

Od početaka do danas Ultra je imala povremenih problema sa sufinanciranjem od strane državnih institucija, te je u nekom trenutku čak i Barcelona bila iskazala interes da ugosti festival za čiju licencu tvrtka MPG , kao organizator ima dozvolu do 2024.

Koliko nam je poznato Ultra Europe se može održati bilo gdje u Europi ako trenutna lokacija financijski bude neisplativa, a organizator je prošle godine nakon korone izjavio da ima odobrenje i produženje licence kojom je zagarantirano održavanje u Splitu zaključno s 2024. No, ako se i bude održavalo u Splitu, moguće je da će to opet biti na Poljudu, budući da je nedavno gradonačelnik Ivica Puljak nagovjestio rekonstrukciju i nadogradnju stadiona Park Mladeži i najavio da bi se tako i Ultra te svi koncerti i priredbe trebali preseliti na Poljud.

Alternativne lokacije za Ultra Europe u Hrvatskoj – Umag, Zrće, Pula

Kao moguće alternativne lokacije u slučaju da festival napusti Split svakako su plaža Zrće na kojoj je organizator već radio događaje poput velikih gostovanja Carl Coxa i Fatboy Slima prije desetak ili više godina. Kao druga alternativna opcija može se razmatrati i Umag u kojem je organizator prije više od 10 godina organizirao glazbenu konferenciju Adria Music Conference.

Umag je dom također velikom Sea Star festivalu iz Exit familije, te je kapacitetom sličan ili čak nešto i veći od Ultre pošto se održava na kompleksu Stella Maris . Problem koji bi se stvorio svakako je taj što se Sea Star održava u predsezoni, dok je Ultra redovno usred sezone. Bi li grad Umag dopustio da ultranauti -njih oko 30-tak tisuća napune Grad i promjene na nekoliko dana percepciju Umaga kao destinacije za obiteljski odmor , ostaje svakako pod velikim upitnikom.

Za Zrće znamo da je dom velikim festivalima, ali upitan je kapacitet same plaže i mogućnosti premda postoji i nogometni stadion u Novalji koji može poslužiti u tu svrhu, a opet postavlja se pitanje kako bi se to reflektiralo na Ultra Destination.

Pula se također nameće kao mogući dom festivalu budući da ima Arenu kao i različite tvrđave među kojima se ističe i Fort Punta Christo.

No, sudeći po dosadašnjem iskustvu organizatora teško je očekivati da će zbog ukidanja financija grada Splita oni preseliti ovako veliku manifestaciju na neko drugo mjesto jer 2024. se označava kao zadnja godina Ultra Europe licence u Hrvatskoj.

Moguće je da baš tu činjenicu tvrtka MPG marketinški iskoristi za projekt s kojim će u Split dovesti najveću brojku partijanera od 2013. do danas – a vjerojatno i pozamašan broj svjetskih DJ zvijezda kao i nikad viđenu produkciju na ovim prostorima čime će brojem prodanih karata i ostvarenih prihoda od sponzora nadomjestiti ukinuto sufinanciranje grada Splita.

Ultra je globalno veliki brend i desetljeće u gradu pod Marjanom može samo označiti veliku prekretnicu za njih, ali i  u razvoju hrvatske elektroničke scene te podršku koju je festival iskazao pružajući priliku talentima iz Hrvatske i regije, te je svojim dolaskom zasigurno popravio financijsku sliku mnogim uslužnim djelatnostima u našoj zemlji.


Foto: Sveučilište u Splitu

Organizator od prošle godine surađuje sa Sveučilištem u Splitu te pruža mogućnost studentima da kroz različite oblike organizacije stječu iskustvo na ovako velikoj manifestaciji što je od iznimnog značaja za mlade kreativce.

Bit će kako bude, uživajmo večeras u Ultri kao da je posljednja

Večeras na Ultri naš novinar Toni Jurić razgovarao je sa Splićanima i drugim posjetiteljima o ovoj temi, a njihove izjave i mišljenja ćemo objaviti u ponedjeljak ujutro.

sonus 2
sonus 1
Vezani članci
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.