Baner

Velikoj Britaniji prijeti izumiranje preko 90% nezavisnih festivala

Ponedjeljak, 18 Svibanj 2020

Udruga nezavisnih festivala (The Association of Independent Festivals - AIF) upozorila je da bi se Velika Britanija mogla suočiti sa nestankom nezavisnih festivala u 2021. ako se ne poduzmu odlučne Vladine akcije za podršku sektoru koji je ozbiljno ugrožen zbog koronavirusa.


Festivalski sektor bi se ovog ljeta mogao suočiti s potencijalno opasnim iznosima od čak 800 milijuna funti koje bi trebalo vratiti kupcima ulaznica. Predviđa se da se barem 90% svih festivala u Velikoj Britaniji neće održati ove kalendarske godine.


Foto: Glastonbury festival


Članovi AIF-a prosječno imaju oko 375 tisuća funti troškova koji su izgubljeni nepovratno, pri čemu 98,5% nije pokriveno osiguranjem vezanim uz otkazivanje zbog virusa Covid-19. Na temelju anketa o utjecaju, 92% organizatora festivala AIF izjavilo je da su njihove tvrtke izložene riziku bez vladine intervencije, a učinci COVID-19 vjerojatno će rezultirati bankrotom poduzeća na temelju zahtjeva za povrat sredstava.


Foto: Junction2 festival

AIF upozorava da bi 92% tvrtki koje organiziraju festivale moglo propasti na temelju zahtjeva za povrat sredstava i da Vlada ne poduzima "značajne mjere" kako bi ih zaštitila. Preko polovice radne snage mogli bi tako postati višak od rujna 2020. bez dodatne podrške.

Velikoj Britaniji prijeti izumiranje preko 90% nezavisnih festivala