Skip to main content
  • 18.12.2022.

Više od 65% DJ-eva ne puštaju svoju najdražu glazbu na nastupima

Popularni britanski Pirate Studios proveli su opsežno istraživanje o glazbenim navikama DJ-eva

Piše: 

Potaknuti objavom ovogodišnjeg Spotify Wrappeda, koji je otkrio navike korisnika, njihove žanrovske preference i ostale pikanterije, Pirate Studios odlučili su ispitati više od 260 DJ-eva iz Velike Britanije i Europe o njihovim najslušanijim žanrovima te što oni puštaju u svojim setovima.


Photo by Matthew Henry from Burst

Zanimljivo, za više od 65% DJ-eva razlikuje se njihova najslušanija i najdraža glazba, od one koju puštaju na svojim gažama. Primjerice jedan popularni techno DJ imao kultni The Who kao svoj najslušaniji bend. Jedan DJ koji vrti jungle i drum ‘n’ bass, najviše sati je proveo slušajući Lanu Del Rey, dok je jedan traženi house DJ najviše uživao u ritmovima afro-popa. Oko 63% DJ-eva ističe kako su prilagodljivi oko glazbenog ukusa i ovisno o okruženju, mogu ga prilagoditi. 


Photo by Nicole De Khors from Burst

DJ koji za život zarađuje puštajući bass glazbu komentira “Svako jutro se budim uz lagani dream pop. Tijekom dana slušam lagane akustične izvedbe ili jazz. Navečer znam prebacit na Nick Cavea, Kate Tempest ili nešto u stilu Burial, Ross From Friends.”


Photo by Matthew Henry from Burst

Naravno u istraživanju, DJ-evi su istaknuli kako slušaju glazbu i van Spotifyja, radio i live nastupi su im jedne od dražih opcija za uživanje u glazbi, dok glavni izvor za novu glazbu su im SoundCloud te Beatport. Važan faktor za novu glazbu koje možete čuti u setovima vaših najdražih DJ-eva su i njihovi prijatelji, čak 60% njih sluša prijedloge prijatelja i od njih istražuju i saznaju nove trake.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2