Skip to main content
  • 5.01.2017.

Vremeplov – Digitalizirane kazete mixtapeova 90-ih!

Niknuo i stasao na zagrebačkim ulicama, da bi sada furao berlinski poštanski broj, Srđan Thian je odlučio u djelo sprovesti sjajnu ideju rođenu pri razdraganom pogledu na arhivu starih kazeta.

 
No prvo malo pozadinske scenografije jedne rasplesane, mrakom i beatom natopljene, karijere. Gospodin Thian je elektroničku ljubavnicu uzeo pod svoje sredimo 90-ih kada je po zagrebačkim pločnicima i kultnim klubovima bjesnila elektronička renesansa. Ekipa s rave stažom u stopalima sjeća ga se kao organizatora Tetaraplan partyja u Valentinu, koji su kasnije novi dom pronašli u zagrebačkom underground podrumu Mastersa.
 
Kako se dobar glas, u njegovom slučaju ritam, daleko čuje 2004. probija se i na internacionalnoj sceni i dobiva rezidencije u renomiranim štutgardskim klubovima Lush i HaBar i šansu da vrti na Nurnberg Summership Festivalu. Nakon toga put ga vodi u berlinski Diveta klub u kojem okreće repertoar naglavce uvodeći svoju viziju minimala i tech-housea. 

 
No mirni spokoj i mjesto emocije dovršenosti i finalizma je mjesto na kojem umjetnik umire. Kreativni su nemirni i specifični ljudi koji nikada svijet ne vide onakvim kakav on jest već onime što može biti, a može biti bogatiji za čitav jedan serijal od 27 mixtapeova 90-ih iz osobne kolekcije. Magnetni zapis jedne mladosti i početaka uskoro će biti dostupan svima koji žele ovlažiti uho nostalgijom i pričama sa supstancom.
 
Detaljni mission statement bi sadržavao informacije da se radi o mixtapeovima od '95. do zaključno 2000. Kazete sadržavaju samo glazbu domaćih DJ-a i presnimljene su s vinila na kazetu, da bi ovih dana kazete prošle proces digitalizacije kako bi mogle biti prebačene u binarno. Ni jedan mix nije rippan s CD-a kako bi se zadržala autentična duša jednog vremena. Upload možete uskoro očekivati na Mixcloudu, uz naznaku da se ne radi o generalnom koherentnom pregledu, samo jednoj osobnoj kolekciji, maloj zanimljivosti i idiosinkracitetu nekoga zaljubljenog u ovo doba. Na kazetama su između ostalih i Mr. Dj. Dario, Truly (Tru LEE), DJ Milly, DJ Reno, DJ Luka, Frajman, DJ Laris, Felver, Suky (Thian) te nekolicina mixeva iz Kašine na kojima ne piše koji je Dj, no intuicija bi rekla Mr. DJ Dario.

 
Kazete su digitalizirane u Thianovom kunom studiju u Berlinu a iz Zagreba je na put do studija pošao i Panasonic kazić iz istoga doba koji je prošao sva preslušavanja s Thianom. Sve ostaje točno onako kako je snimljeno prije dvadeset godina, neće biti nikakvog pročišćavanja ili modificiranja audia. Prvi uploadi stižu već ovaj mjesec, uz naravno fotografiju original kazete s koje su skinuti. Ne znamo za vas, ali mi se smijuckamo u uzbuđenom iščekivanju!
 
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2