Baner

Za nastupe i kulturno djelovanje u V. Britaniji trebat ćemo vizu

Petak, 21 Veljača 2020

U pravilniku objavljenom u utorak, matični ured potvrdio je da će umjetnici iz EU-a morati podnijeti zahtjev za vizu Tier 5 nakon što tranzicija Brexita u Velikoj Britaniji završi u prosincu.


To će zaustaviti slobodu kretanja između Velike Britanije i EU od siječnja 2021., što znači da će umjetnicima iz EU-a trebati viza kako bi mogli raditi u zemlji.

Politico izvještava da je potrebna viza za nastupe uživo, kao i za natjecanja, audicije, promotivne aktivnosti, radionice, razgovore i sudjelovanje u kulturnim događanjima.Uvjet za vizu imat će izravan učinak na glazbenu industriju

Viza za Tier 5 košta do 244 funte i zahtijeva potvrdu o nastupu. Nakon odobrenja, vizne sheme razine 5 traju između 12 i 24 mjeseca.Odluka predstavlja šok za kulturne industrije

U 2018. britanski parlament EU za unutarnje poslove izjavio je da će "takav razvoj događaja biti na štetu britanskog kulturnog sektora i predstavljati značajan gubitak publici koja uživa vidjeti talente iz cijele Europe koji nastupaju u Velikoj Britaniji."

Šefica Društva glazbenika, Deborah Annetts, zatražila je "dvogodišnju višestruku vizu" za izvođače", rekavši da je organizacija "duboko razočarana" vladinom odlukom.

Za nastupe i kulturno djelovanje u V. Britaniji trebat ćemo vizu