Skip to main content
  • ketamin

Zagrebački kafići nude novu vrstu droge

Saborski zastupnici danas su raspravljali o Nacionalnoj strategiji suzbijanja zlouporabe droge za razdoblje od 2012. do 2017. s usmjerenjem na prevenciju i edukaciju. Zabilježene su i neke od izjava koje odaju razinu svijesti saborskih zastupnika oko ovog ključnog pitanja, pa bi prije svega njih trebalo poslati na edukaciju.

Piše: 

Naslovna foto

ketamin

U Saboru su tako danas osim odluke da će se na program suzbijanja zloupotrebe droga uložiti oko 32 milijuna godišnje o aktualnoj temi govorili saborski zastupnici popt Kajina koji kaže  "Protiv sam legalizacije droga, ali ne treba kriminalizirati klince za jedan joint“, na što ga je Dujomir Marasović (HDZ) optužio kako je blagonaklon prema pitanju droga.

"Kako ćemo se boriti protiv te pošasti ako kažete da se dekriminaliziraju blagi oblici droge. S druge strane kažete: 'Ne vjerujem u Boga'. Vaš predsjednik kaže ja sam ateist. Stvaramo opću situaciju u kojoj je praktički droga dopuštena“ – ocijenio je Marasović.

Nansi Tireli iz Laburista pak upozorava da se sve manje izdvaja za prevenciju. Upozorila je i na novu vrstu droge zvane "čarobni zmaj" ("magic dragon"). "Tu novu drogu reklamiraju i neki zagrebački noćni klubovi i kafići koji gostima otvoreno nude uživanje u obiteljskoj atmosferi kluba. Razne mješavine biljaka koje se prodaju kao sredstvo za aromatizaciju prostora mladi puše jer imaju učinak isti kao i cannabis" – pojasnila je Tireli.

marihuana

Igor Kolman (HNS) ocijenio je kako učinkovite borbe protiv zlouporabe droga neće biti bez koordinacije državnih i tijela na lokalnoj razini koja su uključena u taj proces, te da akcijski plan, koji će slijediti strategiju, upravo tome treba posvetiti najveću pažnju.

Istaknuo je da u borbi protiv droga ipak treba napraviti razliku između lakih i teških droga, kako se resursi ne bi trošili na lake droge poput marihuane koje uzrokuju manje štete, koriste se masovno, a u nekim su državama i legalizirane, dok one teže poput heroina uzrokuju katastrofalnu štetu, pa mjere suzbijanja treba najviše na njih usmjeriti.

Repilicirao mu je Marasović (HDZ), poručivši Kolmanu da ništa ne razumije. Naglasio je kako borbu treba usmjeriti upravo na mlade koji puše marihuanu, kako bi ih se spriječilo da pređu na heroin. "Kasno je kada se dođe do heroina", poručio je Marasović.

HNS-ovac mu je uzvratio kako ne stoji tvrdnja da oni koji koriste lake droge prelaze na teže i postaju ovisnici. "Ako su pušili cigarete i pili vodu iz vodovoda, ne znači da će se drogirati", rekao je Kolman.

Sunčana Glavak (Klub HDZ-a) upozorila je na dugotrajan postupak postupak stavljanja novih droga na listu zabranjenih tvari.
"Sve to obilato koristi industrija smrti" – poručila je, upozorivši da je droga dostupna na svakom koraku, te da je sve jeftinija.

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2