Skip to main content
  • alt
  • 25.03.2015.

Zlatni majstor drum & bassa

Ako imaš zlatan zub na Balkanu onda si preostatak jedne stare garde a imaš li cijelo zlatno zubalo i rasturaš drum & bass onda si Goldie.

 
Zlatko ili Zlatan, britanac nosnouzdignutog imena Clifford Price (koja disonanca, ha?!) odbija zatvaranje unutar opni ovog jednog žanra. Glazba je živa i osobna i ne može se na nju zalijepiti jedna etiketa kako bi komercijalni psi njuškaći lakše pronašli svoj cilj.

alt

 
Čak i on sam napomenuo je kako mu nekada djeluje nestvarno sve što radi sada kada se sjeti kako je kao klinac deprimirano gledao kroz prozor i maštao o drugačijem životu. Prvi utjecaji koji su se upleli u mrežu interesa bili su punk rock, pop i reggae i uslijedio je interes za slap bass i funk. Zatim je došla eksplozija hip hopa pa je dotadašnji momak, na probnom roku rastafarijanstva, odrezao dreadove jer se ne možeš vrtjeti na glavi s njima. Ubacio se i u grafiterstvo i završio u filmu Afrike Bombaataae kao jedan od top britanskih ukrašivača betona.
{youtube}Y2AluAoMUbo{/youtube}
 
’86. je donijela put u Miami gdje je neko vrijeme vodio biznis (pazi sad) graviranja zlatnih zubiju, da bi ’90. završio u Londonu unutar Rage at Heaven kluba koji je postao ušće spajanja stare rijeke i novih pritoka. U 90-ima su izletjele trake poput Killermuffin i Menace i opisuje uzbuđenje koje je osjetio kada su upravo Fabio i Grooverider za pultom u Rageu pustili njegove prve stvari.
 
Nakon ’92. u Britaniji, pritisnutoj recesijom, se osjetilo okretanje novom urbanom blueseu darkcorea i Goldie izbacuje apsolutnu himnu ovoga smjera Terminator, a 93. izlazi Angel. Ujedno se i gasi mjesto koje je smatrao domom Rage, a rupu na sceni ubrzo je popunio AWOL. Goldie se zatvorio u studio i radio na prvom autorskom albumu Timeless. Nije mu bilo važno je li underground ili ne, samo je želio postići vrhunac tehničke sofisticiranosti drum’n’bassa i album postaje prvi svoga žanra koji se popeo na visoko 7. mjesto top ljestvice. Jedna od traka Inner City Life postala je također i himna LTJ Bukemova kluba Speed.
{youtube}jaoUQn0alRY{/youtube}
 
Uslijedile su nagrade i priznanja i u razdoblju od ’96. do ’97. Goldie je postao nezaobilazna figura na sceni i nakon Timelessa izlazi album kompilacija Platinum Breakz i zatim drugi eksperimentalniji i osobniji autorski album Saturnz Returns, i za njime Sonic Terrorism.
 
Ovog tipa koji je stvorio Metalheadz label i klub, hodao neko vrijeme s Bjork, glumio zlikovca u James Bondu i ulovio ulogu u Snatchu i East Endersima moći ćete upecati na glavnoj poozornici Exita 10. srpnja, ali i na festivalskoj sjajnosti koja jest Outlook. Ulaznice za spektakl otvaranja među tisućljetnim zidovima Arene, kao i one za sve dane festivala, mogu se naći putem Entrio sistema, na stranicama Pozitivnog ritma te na prodajnim mjestima Entria diljem zemlje. Dok Goldie i njegov zlatni gebis ne poštambiljaju putovnicu domaćim žigom evo jedna za zagrijavanje.
{youtube}x8u7MNG-ug8{/youtube}
 
 
sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2