Skip to main content
  • 16.02.2016.

Zvučni pejzaži i jedna oproštajka!

Svaka era ima svoj kraj. Iza nje slijedi nova. Ni bolja ni lošija, jednostavno drugačija.

 
Ali zatvaranja poglavlja i krajevi jedne ere ostavljaju te nekako melankoličnim, istodobno si sretan jer netko kreće na novu etapu, ali imaš unutra i pikavi čičak već preliminarnog faljenja koji se zakačio na dušu. Tako ovoga petka, 19. veljače, glazbeni punkt Cadenze pod svoj krov okuplja kolege DJ-e, prijatelje, posjetitelje i slučajne prolaznike koji traže sigurnu luku autentične emocije i glazbe koja se iz nje rađa.
 
U jednoj putopisnoj lektiri kroz žanrove Toxic formatira večer uz domaćina kluba koji ima još samo nekoliko dana na kalendaru za prekrižiti prije no što napusti Lijepu Našu. S pulta prašinu otpuhuje Ivica Petak, koji je u posljednje vrijeme svoje dane poklonio organizaciji i podupiranju scene koja se okuplja u intimnoj atmosferi kluba u Savskoj, koji je zadržao jednak integritet bez obzira na nomenklaturu pod kojom pleše.

 
Generacijski jaz, koji se očituje u tome da je Ivica imao tek godinu dana kada je Toxic već vrtio prve stvari, potpuno je zatrpan i zatvoren ljubavlju spram glazbe. Toxic je aktivan član hrvatske underground elektronike od njenih samih začetaka. Već preko tri desetljeća sipa svoj recept na svim kultnim floorovima i klupskim večerima koje su obilježile poglavlja hrvatske elektronike. Da krenemo presti priču o ovom suosnivaču bombe koju nazivamo Body & Soul scrollali bi dok vam prsti ne utrnu jer ima tu materijala za finu knjigu i bezbrojnih sjećanja za jedan dugometražni.
 
Ivica pak započinje karijeru 2002., a do 2009. kreću izdanja s dobrim prijateljem Wyrusom pod nepretencioznim aliasom "Wyrus & Ivica Petak ". U knjigu postignuća upisao si je i vođenje podcasta na Cross FM-u, Extravagance, na kojem je jednom mjesečno bio domaćin DJ-ima hrvatskih i globalnih glazbenih valova. Mixeve su u vješte ruke slali Nakadia, Redhead, Mladen Tomić, Ant Brooks, Vanina Buniak, Petar Dundov, Fer BR, Mauro Picotto, Siniša Tamamović, The Advent, Bryan Cox, i još nekolicina domaćih DJ-a, a pult je dijelio s velikanima kao što su Umek, Dave Clarke, Mauro Picotto, Frequency 7 / Ben Sims, Surgeon, Cristian Varela,DJ Rush, Marko Nastić, Sven Wittekind, LaDiDa, Lucca, D.A.V.E. The Drummer, Carl Falk, Nikola Kunich, Alexandar, Axel Karakasis, Danilo Vigorito, Pratap, Fer BR,Peppelino, Oliver Lieb, Luis Junior, Joris Voorn…
 
No posebice ponosan je na Umekov poziv kojim su on i Wyrus dobili pohvalu za produkciju i posljedično postali prvi Hrvati čiji zvuk se ikada zavrtio na Umekovoj "Behind The Iron Curtain" emisiji. Dobro nam došli na gorko/slatku oproštajku!
 
★★★ Toxic 
 
★★★ Ivica Petak (Neptuun City, Audiometric)

 
Subota pak nastupa šetnjom po zvučnim pejzažima u drugom izdanju Soundscapesa. Čeka vas noć prepuna plastike, one kružne vinilnih krugova sjećanja. Meštri večeri kao probrana ekipa mladih entuzijasta, Rudi, Biro, i Ufos Sakiris, svoje će zvukove sasipati s pomno odabranih ploča i usisati vas u svijet harmonične ekstaze zvučnog, zaraznih melodija i dubokih bas linija. Počinjemo dva sata prije ponoći i upadaš za 20 novaca. Mladi ljudi na jednom oldschool plesnjaku! Zvuči kao plan!
 
Dj Ufos Sakiris
 
Rudi Papić
 
Biro
sonus 2
sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.