Skip to main content
  • 6.04.2017.

Novo europsko party tržište na Crnom moru – 32 dana, 9, pozornica, 500 umjetnika!

Gruzijski GEM FEST najduži je elektronički glazbeni festival s 32 dana, 9, pozornica, 500 umjetnika i 3000 performansa sabijenih u jednomjesečnu apsolutnu bakanaliju užitka u zabačenom selu Anaklia s jednom od najljepših i najčišćih plaža na Crnome moru.


Sada za malo pozadinskog infa daj nam ruku da te pofuramo do idejnog početka i protoishodišta GEM-a. U trećem izdanju, festival se pojavljuje kao duhovni nasljednik i učenik koji je prerastao učitelja, izrastao na temeljima koje je postavio, u Ukrajini osnovani, Kazantip. Prije tri godine spakirao je u kofere kablove, pojačala i snove i krenuo u novo poglavlje na gruzijskom tlu, tako da je iskonska ontološka GEM priroda zapravo ona dislociranog Kazantipa s umjetnošću, hranom, kulturom, rekreacijom i specifičnim životnim stilom slobode na pozadini elektronike. Vlasnik Kazantipa ujedno je i partner GEM-a, a GEM sam, s bivšim šefom turističke administracije Giorgiem Siguom na čelu, ima golemu podršku države. Nije na odmet imati u sjeni ni iranskog gospodina zaljubljenog u glazbu i ljude koji će organizirati kamp za 10 000 i dovesti 60 000 Iranaca na festival s četiri čartera dnevno.
{youtube}VVOFSxaREw0{/youtube}

Ako te kojim slučajem golica tko je sve uglavljen među pola tisućice lineupaša tada si pridrži vilicu sam ili pozovi svoju bolju polovicu da je drži da tebe. Samo neki od su:

Aly & Fila,  Audiofly, Axwell Λ  Ingrosso, Barac, Bella Sarris, Boris Brejcha, Carlo Lio, Cezar, Dennis Ferrer, dOP live, Dubfire, Ferry Corsten, Gramophonedzie, GusGus live,  Herodot, Honey Dijon, Hunter/Game, James Zabiela, Joachim Pastor, Justin Mylo, Kollektiv Turmstrasse, Mano Le Tough, Marc Romboy, Martin Garrix, Martin Buttrich, Nuno Dos Santos, Paul Kalkbrenner, Petre Inspirescu, Praslea, Priku, Raresh, Raz Ohara live, Reboot, Rhadoo, Roger Sanchez, Sander van Doorn, Solomun, Steve Aoki, Sunnery James & Ryan Marciano, Super Flu, Swanky Tunes, Tini, Wolf & Lamb, Worakls…. Za još, još, još skoči na službene stanice GEM FEST-a ovdje.

Zašto bi baš pošao na GEM FEST? Jer su ti letovi jeftini posebice istražiš li WizzAir s oko 100 eura za povratnu kartu ( morat ćeš se snaći do Berlina, Dortmunda, Minhena, Milana, Londona, Budimpešte, Larnaca, Thessalonikija, Kaunasa, Vilniusa, Katowica ili Varšave od kuda imaš direktan let). Kako crnomorski turizam i festivali bujaju s nekoliko velikih projekata posipanih još po Bugarskoj i Rumunjskoj, čini se da se na svjetskoj plesnoj karti događaju relokacije i prestrojavanja s precijenjenih velikih odredišta prema lokaliteima i zemljama koje održavaju jednako visoki standard organizacije i produkcije za samo fragment cijene. Izgledno je da bi se globalna scena mogla rascijepiti na dva dijela s onima koji zaista dolaze radi glazbe i onima koji samo žele i dalje pokušati uhvatiti vibru starih mjesta koja se polako gubi u prekomercijalizaciji glazbe i inzistiranju na VIP statusu. Na ibizi ćeš koktel platiti 15-20 eura, a u Gruziji će ti cijena festivalske ulaznice za mjesec biti 152 eura, sa smještajem 20 eura an dan, pivom ili votkom za 2 eura ili koktelima za 4. želiš li ne brinuti o hrani platit ćeš od 12 do 20 eura za tri obroka dnevno i vodu.

Okuplja ljude iz Europe, Rusije, Turske, Ukrajine, Irana i Azije iz čisto jednog razloga uživanja u slobodni – glazbenoj, umjetničkoj, misaonoj ili bilo kojoj drugoj koju tražiš u svijetu koji je toliko često sputava, a sve se odvija na poluotoku koji je s kopnom povezan najdužim mostom za pješake u Europi. Možeš se ubaciti u kamp, u sobu ili apartman okolnih hotela ili čak podići šator u dvorištu obiteljske kuće domaćina.

Tu ti je uz 500+ izvođača i prilika da posjetiš gruzijski klub Bassiani o kojemu se priča diljem Europe. Za većinu zemalja Europe ne samo da nećeš trebati vizu, već ni putovnicu, a prognoze najavljuju 97% šanse za vruće ljeto i ugodne noći oko 18°C. Ako ti ni to još nije dovoljno ostavljamo te s mišlju da je Gruzija jedan od vrhunskih svjetskih proizvođača vina, a hrana bazirana na mesu, ribi, povrći voću i orašastim plodovima stiže svježa i lokalno uzgojena i smiješno jeftina za Hrvatske standarde. Pa baci oko ne GEM još jednom i kreni si planirati ljeto s gruzijskom avanturom na umu!

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk