Skip to main content
  • 19.10.2022.

Svetlana Maraš i Isabella Forciniti na micro festivalu Tenzije u Rijeci

Micro festival TENZIJE i ove godine zaposjeda Rijeku s avangardnim vizualnim i soničnim narativima

Piše: 

Edukativni, umjetnički i klupski program treće edicije održat će se u riječkom prostoru DeltaLab u subotu 22. listopada i ugostiti europske i nacionalne izvođače, masterclass iz programiranja ritam mašina, DJ nastupe i live izvedbe Svetlane Maraš i Isabelle Forciniti.

Svetlana Maraš je skladateljica i umjetnica zvuka. Djeluje na sjecištu eksperimentalne glazbe, zvučne umjetnosti i novih medija. Maraš je svoj rad predstavila na brojnim festivalima i događanjima u inozemstvu, poput CTM (Berlin), Ars Electronica (Linz), House of Electronic Arts – HEK (Basel) i ICMC (New York). Kao rezidencijalna kompozitorica i umjetnička voditeljica Elektroničkog studija Radio Beograda, pokrenula je razne projekte i aktivnosti poput restauracije EMS Synthi 100. Dobitnica je najprestižnije srpske nagrade za kompoziciju. Maraš radi i živi u Baselu kao profesorica Creative Music Technology i suvoditeljica je Basel Electronic studija.

Isabella Forciniti je umjetnica zvuka iz Italije s rezidencijom u Beču. Njezin rad manevrira unutar napetosti izazvanih sadržajnim aspektima zvuka. Stvarala je radove za austrijsku radio stanicu Ö1, kao što su umjetnički program Kunstradio i Radiokolleg. Isabella Forciniti također je stekla iskustvo s filmovima tijekom rada na Kubelkinim filmskim trakama „Arnulf Rainer“ i muziciranja rodno kritičnih nijemih filmova s početka 20. stoljeća. Forciniti je sudjelovala na različitim glazbenim festivalima te je članica platforme SHAPE+ za inovativnu glazbu i interdisciplinarnu umjetnost. Isabellin nastup na TENZIJAMA održava se u koprodukciji sa SONICA festivalom iz Ljubljane. Riječka filmašica Mara Prpić glazbu će pretočiti u vizualni doživljaj.

Uz live izvedbe, istaknuti DJ/ica i producent/ica Ivna Ji i Samo Tako održat će masterclass iz programiranja ritam mašina. Ivna Jurković je diplomirana audio inžinjerka koja zadnjih godina izbacuje vinile na renomiranim svjetskim etiketama, a Samo Tako aka Ivica Antolović upravo je vlasnik jedne takve, Innerspace records.

Masterclass je rezerviran za maksimalno deset osoba, a osim praktičnog rada, saznat ćemo sve o nastanku ritam mašina, njihovom utjecaju na modernu glazbu i popularnim softverskim verzijama. U sklopu masterclassa bit će prikazan i video tutorial o sintezi zvuka peruanske umjetnice Ale Hop.

Prijave su otvorene do 18. listopada 2022., a svoje mjesto rezervirajte na poveznici.

U klubu Manual održat će se završnica ovog jednodnevnog festivala uz DJ-e Grgurić&Merkl.

Cijena ulaznice iznosi 50,00 kuna i uključuje ulaz na live izvedbe i masterclass dok se za ulaz u klub Manual plaća simbolična nadoplata. Više informacija na poveznici.

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop