Skip to main content
  • 25.06.2019.

Vodeći svjetski mediji: EXIT je krunski dragulj među festivalima

Zanimanje za ovogodišnji EXIT veće je nego ikada u njegovoj devetnaestogodišnjoj povijesti.

Piše: 


Cijele serije ulaznica odlaze ranije nego ikad, u Srbiju stiže rekordan broj gostiju iz regije, a ukupan broj inozemnih gostiju bilježi rast od čak 30%! Već je izvjesno je da će ovogodišnje izdanje nadmašiti dosadašnja, a u prilog tome govore i pohvale iz svih krajeva svijeta od medija s globalnim utjecajem.

Najznačajniji britanski glazbeni magazin NME, posvetio je čitav tekst Exitu i njegovoj bogatoj aktivističkoj povijesti! Nazivajući ga "četverodnevnom proslavom uz gotovo sve glazbene pravce koji postoje", NME je istakao i mnogobrojne društvene kampanje festivala, poput Youth Heroes projekta, koji promovira prave uzore za mlade kroz nagrađivanje istinskih mladih heroja. Sama lokacija Petrovaradinske tvrđave opisana je kao „najviše idilično mjesto za promatranje izlazaka sunca“. Riječi hvale nije štedio ni moćni Rolling Stone navodeći već u naslovu The Cure, Skeptu, Gretu Van Fleet i Paula Kalkbrennera, poručujući da, iako je početak festivala zakazan za 4. srpnja, ovogodišnje izdanje Exita je već uspjelo!

I britanski Mirror svojim čitateljima predlaže EXIT i njegovu "legendarnu Arenu" kao nezaobilaznu stavku među „savršenim žurkama“, dok nakon prošlogodišnjih pohvala za program od strane američkog Forbes magazina, i rusko izdanje ovog čuvenog magazina istaklo je festival na tvrđavi kao jedan od sedam najboljih u Europi! „Svjetska biznis biblija“ navodi program krcat vodećim imenima, ali izdvaja i spektakularan kamp na jednoj od najljepših pješčanih plaža na Dunavu, kao i šaroliku ponudu hrane i pića koju nudi festival. Da je zanimanje veliko od istoka do zapada, najbolje potvrđuje činjenica da američki Forbes ponovno priprema, ovog puta još veću priču o Exitu, koja će biti objavljena neposredno pred početak festivala!

I stručnjaci svjetske elektronske scene, DJ Mag, posvetili su širi članak poznatom glazbenom događaju, nazivajući ga jednim od „krunskih dragulja“ među festivalima i ističući „slobodu izražavanja, eksperimentiranje i aktivizam“ kao okosnicu, a čitateljima je predstavljena lista od 10 najlegendarnijih nastupa na kolosalnoj mts Dance Areni. Uz to, EXIT se našao i među najboljim festivalima za 2019. godinu, a ovaj podatak ima utoliko veći značaj, zbog činjenice da su u glasanju za DJ Mag listu sudjelovali najbolji svjetski elektronski umjetnici! Još jedno vodeće ime u svetu elektronske muzike, Mixmag, istakao je EXIT na prvo mjesto među pet obaveznih festivalskih destinacija!

I popularnom GQ magazinu EXIT je često na radaru za festivalski provod te je rusko izdanje uvrstilo naš festival među 20 najboljih ljetnih festivala! Poznati Cosmopolitan svojim čitateljima predložio je EXIT kao destinaciju za godišnji odmor, navodeći da je festival učinio Srbiju nezaobilaznom stavkom za sve ozbiljnije ljubitelje dobrog provoda širom svijeta. Clash magazin odlučio je pomoći čitateljima tekstom o pet nezaobilaznih nastupa na ovogodišnjem festivalu, s riječima da će ovogodišnji program vjerojatno uspostaviti reputaciju Exita kao „ultimativne europske festivalske destinacije“, a vodeći turistički vodič Conde Nast Traveller osvrnuo se na aktivističke inicijative festivala, kao i na lokaciju Petrovaradinske tvrđave, koja svojim rovovima, koji podsjećaju na amfiteatar, oduzima dah posjetiteljima.

O kontinuiranoj ekspanziji popularnosti EXIT festivala širom zemaljske kugle govori i činjenica da se list s dugom tradicijom, indijski Hindustan Times, osvrnuo na EXIT u tekstu posvećenom Novom Sadu, navodeći da je glazbeni događaj na tvrđavi velikom broju ljudi van granica Srbije i Europe prva asocijacija kada se spomene „Novi Sad“. Škotski The Sun nije propustio da u tekstu o Beogradu istakne Novi Sad, kao i zaključak da je EXIT „dragulj“ ovog grada kao Omladinske prijestolnice Europe za 2019. godinu. Francuski Les Inrocks zaključio je da ovogodišnji program pomjera granice, a pohvalama su se priključili i drugi mediji iz te zemlje, poput Trax Mag i Madmoizelle. Potvrda da ljubitelji elektronike itekako cijene EXIT stigla je i s elektronskih portala poput Deep House Amsterdam, Rave Jungle, The Groove Cartel i Data Transmission. Šarenoliku festivalsku ponudu istakao je britanski Timeout, a Faze Mag iz Njemačke osvrnuo se na glazbeni program bogat vrhunskim imenima s riječima da organizatori „apsolutno“ zaslužuju jedno „wow“ za ovakav poduhvat, dok je ruski The Village ostao fokusiran na udarnim zvijezdama svih vodećih festivala ove godine, The Cure.

Trenutne cijene ulaznica s popustom do 35%!
Cijena festivalske ulaznice je 510 kn, a jednodnevnih: četvrtak 250 kn (fan pit 345 kn), petak i subota 220 kn te nedjelja 190 kn. Ulaznice se mogu kupiti na pretprodajnim mjestima Ticketshop i Entrio. Hoteli u Novom Sadu rasprodani su tjednima unaprijed pa gosti iz preko 90 zemalja svijeta svoj smještaj traže u privatnim apartmanima i sjajnom EXIT kampu na Štrandu, najljepšoj pješčanoj plaži na Dunavu.
{youtube}dcMplVgHoMA{/youtube}

Na ovogodišnjem izdanju EXIT festivala nastupit će heroji nekoliko generacija, ali i vodeće svjetske zvijezde raznih glazbenih žanrova, a izdvajaju se The Cure, Greta Van Fleet, The Chainsmokers, DJ Snake, Carl Cox, Skepta, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner, Dimitri Vegas & Like Mike, Peggy Gou, Solomun, Tom Walker, IAMDDB, Jeff Mills, Chase & Status RTRN II Jungle, Whitechapel, Desiigner, Maceo Plex, The Selecter, Charlotte De Witte, Lee Burridge, Lost Frequencies, Sofi Tukker, Tale of Us, Boris Brejcha, Dax J, I Hate Models, Giorgia Angiuli, DVS1, Blawan, te stotine drugih.

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop