Skip to main content
  • 24.05.2016.

Intervju: Tome R, suosnivač Sit Down Recordingsa

Već 15 ljeta i zima ne plešeš sam već rastežeš tetive pod paskom one koja se brine za tvoje elektronički nabijeno tko, što, gdje i kada.

 
Informacija je najvrjednija roba, ona koja oblikuje i mijenja sve domene koje dotakne i posljednje desetljeće i pol ovo je upravo ono što radimo – volimo, plešemo, istražujemo i rastemo zajedno. 
 
U slavlju prema 15-ici tako u jednoj cjelogodišnjoj turneji navraćamo na lokalne punktove glazbe pod okriljem Takeovera, a 3. lipnja nova stanica je jedan od najrasplesanijih domaćih gradova koji na svojoj panorami neprestano uzgaja nova glazbena imena, Split. Nakon čakule i sakupljanja mudrosti na prvome ikada KS Takeover Knowledgeu, gdje se parkiraš u Klub Mladih, ponoćna ljubavnica čeka te zalijepljenoga na podij O'Hare uz domaću dvanaestorku. 

 
 
Jedan od njih je i jedan Tomislav, prezimena Abaza, a baza je baš to da ga ti poznaješ pod aliasom Tome R. Usisan u sve ono nabijeno elektroničkim od osnovnoškolskih koraka, danas ga gledaš kao podizača Sit Down Recordingsa. A sada sjedni, zavitlaj oko niže i upoznaj gospodina Abazu kroz njegove vlastite riječi i trake koje voli, jer znaš da će ti nečija glazba reći mnogo više o njemu no što bi riječi ikada mogle.

 
1. Bok Tomislave. Zakačio si se na techno s 15. Možeš li se sjetiti konkretne trake koja je pokrenula lavinu?
 
Pa da istina, već u ranoj fazi, rekao bih čak osnovnoj školi, moje uho je krenulo putem elektroničke glazbe. Sjećam se tada, dok su moji vršnjaci slušali neke druge stvari, mene je vuklo na nešto plesnije. Konkretno se sjećam da sam na poklon dobio mixani cd, mislim da je bio Jel Ford 2001. iz Aurore i tada je sve krenulo. I neće nikada stati. 🙂
 
Mnogo je tu uradaka koje su obilježile moje glazbeno "obrazovanje", ali mislim da najveće zasluge ima traka Technasia – Force, koja mi je i dan danas jedna od najjačih traka. 
 
2. Kako to da si prešao na nešto mekše poljane housea i tech housea? Što te više privuklo ovoj glazbenoj estetici?
 
Naravno, kako sam počeo s technom, s vremenom je moje uho tražilo malo sporiji beat i malo dublje deep linije. Mislim da je 2009. godina bila prekretnica mog glazbenog smjera, a i ukusa i tada je sve krenulo s malo lakšim bpm-om 🙂 Obožavam trake koje imaju ono nešto, koje tjeraju na ples i koje nisu klasično šablonski isproducirane, ukratko, trake koje imaju glavu i rep.

 
3. Kako teče tvoj kreativni proces? Kako produciraš, u kreativnim eksplozijama u kojima se ne mičeš od produkcijskog stola ili pak metodično poput znanstvenika?
 
Svakako u kreativnim momentima, koji i nemaju svoje mjesto i vrijeme, već dolaze spontano i onda se trudim što prije upaliti monitore i pokušati to iskoristiti na najbolji mogući način. Svakako i neke trake budu okidač, posebice one "unknown" u kojima čujem neki zanimljiv zvuk. Također mislim da su jako bitni i zvukovi na dnevnoj bazi i kao takve ih pokušavam pretočiti u ableton. Sve je stvar inspiracije koja, ponavljam, nema svoje mjesto i vrijeme i zato je kao takvu treba iskoristiti u svakom naletu.
 
4. S čime u rukama stižeš na KS Takeover Split i što savjetuješ plesačima? 
 
Prije svega mi je drago što dolazim na splitski KS Takeover, s pregrštom novih promica koji tek čekaju "ući" u playere, ali svakako u prvom planu je predstaviti glazbu s labela, novo otvorenog vinyl i digital, Sit Down Recordings-a. Drago mi je da će publika moći čuti stvari dobro poznatih underground artista, koji su srećom nakon svjetski poznatih labela potpisali upravo za Sit Down, te evo iskorištavam priliku premijerno zatresti floor splitske O'Hare friškim i budućim releasovima Sit Down-a. Naravno bit će tu i pokoja moja upcoming traka, koje bi svijetlo dana trebale ugledati ovo ljeto, jer upravo je publika ta na kojoj ću isprobati svoja sljedeća izdanja. 
Evo nešto i najfriškije od mene.
{youtube}4VlSpDQ9JVo{/youtube}
 
5. Wild Card pitanje: Da si pjesma koja bi pjesma bio i zašto?
 
Zanimljivo pitanje haha. Čim sam čuo pitanje odmha mi je kroz glavu prošao taj groove, da to je ta, Santos – Hold Home (Original mix), s Moon Harbour-a 2009-te. Traka mi je izuzetno plesna, svaki element trake je onaj koji dobra traka treba imati. Specifična je po tome što traje 11:00 min, te konstantno, ono što se reče, diže i vozi. Imam je čak i na vinylu, te sa sigurnošću mogu reći da je to to.
{youtube}J9Zag_Y1W0M{/youtube} 
 
Enjoj!
 
Hvala na intervjuu i lijep pozdrav.
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2