Skip to main content
  • 4.01.2021.

25 godina od projekta Richie Hawtina koji je preteča minimala

1. siječnja 1996. Richie Hawtin je započeo snimanje projekta Concept 1 96:12 i danas, 25 godina kasnije, prvi put je čitav projekt dostupan digitalno.

Piše: 

Naslovna foto

Richie Hawtin


Izvorno snimljena i objavljena tijekom jednogodišnjeg razdoblja, mjesečna izdanja Concept 1 sadržavala su godinu zvučnog eksperimentiranja. Svaki mjesec snimao je što više glazbe uz strog i ograničen izbor tehnologije.

Nestala je tipična "Hawtin" kombinacija TR808, TR909 i TB303, koja je pokretala techno pjesme po kojima je postao poznat pod svojim F.U.S.E. i Plastikman aliasima.

Sve je to zamijenjeno izborom usredotočenim oko tri Doepfer MAQ 16/3 sekvencera i 5 panela Serge modularnih nosača. Ovaj jednogodišnji eksperiment na kraju je započeo novu minimalističku fazu i postavio temelje Plastikman Consumedu, desetljeću minimala i dao ton mojoj etiketi MINUS.

"Gledajući unatrag, Concept 1 je bio moje najžešće neovisno izdanje, preuzimajući punu kontrolu nad svim aspektima projekta, od umjetničkih djela, izgleda i dizajna do ograničene distribucije i modela pretplate, pa čak i prešanje svih zapisa u vlastitoj tvornici vinyla. (Prije revolucije digitalne distribucije 1999., John Acquaviva i ja bili smo partneri u jedinom kanadskom pogonu za prešanje vinila u Torontu, ACME Vinyl Corp!)."

Sve je to razlog zašto objava Concept 1 na Bandcampu ima savršenog smisla. Platforma koja više od bilo koje druge platforme danas poštuje i umjetnike i etikete i kako ovu domaću industriju treba održavati poštenim ponudama koje mogu pomoći u njegovanju umjetničke kreativnosti. Concept 1 naći ćete ekskluzivno na Bandcampu tijekom cijelog siječnja, a zatim od veljače na svim ostalim platformama.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk