Skip to main content
  • 11.04.2021.

Jean-Michel Jarre napravio soundtrack za filmografski projekt Amazonia

Legendarni francuski producent elektroničke glazbe Jean-Michel Jarre napokon je objavio potpuno novu 52-minutnu glazbenu partituru za filmografski projekt "Amazônia", koji vodi nagrađivani fotograf i filmaš Sebastião Salgado iz Brazila.

Piše: 


Ova izložba bit će predstavljena u Philharmonie de Paris, na kojoj će biti prikazano preko 200 fotografija brazilskih Amazona. Ovo je doista vrlo velik projekt, jer je brazilski redatelj 6 mjeseci putovao regijama pokušavajući uhvatiti sve prirodne elemente koji tvore ovo područje, a time će kulminirati gotovo desetljetno djelo. Za to je Salgado uzeo pionira u elektroničkoj glazbi Jean-Michela Jarrea, koji se pobrinuo za cijeli soundtrack.

Zbog toga je usko surađivao sa znanstvenim timom Etnografskog muzeja u Ženevi kako bi oponašao atmosferu južnoameričke šume i stanovnika koji u njoj žive. Da bi to uspio, stvorio je profinjenu kombinaciju orkestralnih organskih elemenata s drugim elektroničkim komponentama i zvukovima iz stvarnog života. Kako bi bio siguran da je donio još impresivniji i stvarniji rezultat, osim normalne stereo snimke, Jean-Michel Jarre objavio je i posebnu binauralnu verziju partiture.

Binauralno snimanje spektakularno je zvučno iskustvo koje se mora slušati sa slušalicama. Snima se pomoću dva mikrofona umjesto jednog, tako da možete dobiti 3D stereo zvuk. Svrha je u ovom slučaju da se osjećate kao da ste usred šume Amazonije.

Kada je govorio o projektu 'Amazônia', Jean-Michel Jarre je istaknuo:

     „U amazonskoj šumi postoji dimenzija nomadizma; prelazeći s jednog mjesta na drugo, iz tame na svjetlo, iz nježne tišine u latentnu prijetnju, krećući se naprijed ostavljajući stvarnost iza sebe kako bi utonula u moć obreda i snova. Ovu sam glazbu izgradio poput kutije s alatima, sastavljene od različitih zvučnih predmeta, poput lutanja organskim, prirodnim, etničkim, orkestralnim i elektroničkim elementima, koji bi prolazili samo poput šume koju bismo prešli i ostavili za sobom, privremeni tragovi vremena i prostora bez kraja. "

    „Kako bih predstavio vječnu ljudsku prisutnost u ovom velikom zelenom oceanu, odabrao sam neusporedivu zvučnu građu iz dragocjenog arhiva Etnografskog muzeja u Ženevi, bez premca po svom tembru i snazi ​​poput snova. Sastavio sam 'Amazoniju' u trenu, ispred ovih fotografija koje su se u krugu ispred mene kretale uranjajući u ovu neizmjernost, poznatu i tajanstvenu, spokojnu i uznemirujuću, moćnu i ranjivu … Ovu ovisnost i fatalnu drogu . Šuma Sebastião Salgada. "

Izložba Amazônia bit će prvi put otvorena za javnost 20. svibnja u Parizu, prije nego što će projekt doći u druge velike renomirane gradove poput Rima, Londona, Sao Paula i Rio de Janeira.

 

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2