Skip to main content
  • 8.01.2024.

Fenomenalan dokumentarac “The Hacienda: The Club That Shook Britain”

Legendarni klub The Hacienda iz Manchestera pokrenuo je acid house i rave scenu, i bio je predvodnik razvoja kulture mladih 80-ih i ranih 90-ih.

Piše: 

Naslovna foto

Naslovna fotografija: Peter J Walsh / BBC / Owl films

Ovaj jedinstveni dokumentarac govori o nevjerojatnoj priči o revoluciji koja je nastala unutar zidova i plesnog podija nekadašnjeg skladišta u središtu Manchestera – The Hacienda. Nekadašnje skladište jahti, The Hacienda je osnovana od strane Factory Recordsa i benda New Order, a otvorena je za javnost 1982.

Usklađen s 40. obljetnicom otvaranja ovog kultnog kluba, BBC dokumentarac objavljen 2022. prikazuje kulturno naslijeđe Haciende, koje je još uvijek snažna kao i uvijek. Kombinira rijetke i dosad neviđene arhivske snimke s pronicljivim svjedočanstvima iz prve ruke onih koji su bili uključeni u vrijeme procvata Haciende.

Dokumentarac sadrži intervjue s nekim od važnijih figura u povijesti kluba, od Petera Hooka i Stephena Morrisa (Joy Division/New Order), do slavnih osoba kluba kao što su Noel Gallagher i Shaun Ryder.

Oni dijele priče zajedno s onima koji su ga vodili na vrhuncu, uključujući bivšeg menadžera Haciende i vlasnika licence Anga Matthewsa, te obične ljude čije je živote klub zauvijek promijenio. Film također otkriva radikalno podrijetlo Haciende, glazbu i lude priče iza nje, nadograđujući se na priču o acid houseu.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2