Skip to main content

Film: Zašto berlinski techno treba biti na popisu UNESCO nematerijalne kulturne baštine?

Ovaj kratki informativni film dio je prijave UNESCO-u za dodavanje berlinske techno kulture na popis nematerijalne kulturne baštine.

Piše: 


U njemu se pojavljuju mnogi predstavnici kulture i objašnjavaju što je posebno u techno kulturi u Berlinu, i kakav je njezin međunarodni utjecaj, kako se razvila do današnjeg dana i gdje je ovaj oblik kulture ugrožen, odnosno gdje ga treba zaštititi UNESCO.

Od poznatijih svoje izjave su dali vlasnik Tresora (Dimitri Hegemann), zatim DJ iz Detroita (Alan Oldham),  tvorac Love Paradea i inicijator projekta (Dr. Motte), DJ-ica i vlasnica etikete Bpitch (Ellen Allien) i drugi. Pogledajte kratki dokumentarni film, a svoju podršku možete pružiti ovdje potpisivanjem peticije.

Nematerijalna kulturna baština (ICH) su okupljanja zajednice, glazba, uvjerenja, kulturne prakse i obrti. Na primjer, Gay Parada u Amsterdamu, Reggae s Jamajke i Zurich Techno Culture već se smatraju kulturnom baštinom ili živim kulturnim praksama.

U Rave The Planetu su uvjereni da techno kultura u Berlinu također ispunjava sve uvjete da bude prepoznata kao nematerijalna kulturna baština.

wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2