Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Film: Zašto berlinski techno treba biti na popisu UNESCO nematerijalne kulturne baštine?

Ponedjeljak, 29 Studeni 2021

Ovaj kratki informativni film dio je prijave UNESCO-u za dodavanje berlinske techno kulture na popis nematerijalne kulturne baštine.


U njemu se pojavljuju mnogi predstavnici kulture i objašnjavaju što je posebno u techno kulturi u Berlinu, i kakav je njezin međunarodni utjecaj, kako se razvila do današnjeg dana i gdje je ovaj oblik kulture ugrožen, odnosno gdje ga treba zaštititi UNESCO.Od poznatijih svoje izjave su dali vlasnik Tresora (Dimitri Hegemann), zatim DJ iz Detroita (Alan Oldham),  tvorac Love Paradea i inicijator projekta (Dr. Motte), DJ-ica i vlasnica etikete Bpitch (Ellen Allien) i drugi. Pogledajte kratki dokumentarni film, a svoju podršku možete pružiti ovdje potpisivanjem peticije.

Nematerijalna kulturna baština (ICH) su okupljanja zajednice, glazba, uvjerenja, kulturne prakse i obrti. Na primjer, Gay Parada u Amsterdamu, Reggae s Jamajke i Zurich Techno Culture već se smatraju kulturnom baštinom ili živim kulturnim praksama.

U Rave The Planetu su uvjereni da techno kultura u Berlinu također ispunjava sve uvjete da bude prepoznata kao nematerijalna kulturna baština.