Skip to main content
  • 4.11.2020.

Novi film Underplayed osvjetljava rodnu nejednakost u glazbenoj industriji

Underplayed je dokumentarni film koji istražuje nejednakosti s kojima se susreću mnoge nadarene žene u glazbi.

Piše: 


Industrija elektroničke glazbe je ona u kojoj dominiraju muškarci

A ako do sada niste primijetili tu činjenicu, uskoro će biti vrlo, vrlo jasno zbog rada Stacy Lee s njezinim novim dokumentarnim filmom Underplayed, čiji je cilj osvijetliti probleme rodne nejednakosti u glazbenoj industriji.

Ovo izdanje nije ograničeno samo na naše omiljene DJ-e i producente koji su žene. Svakako, neki od glazbenih junaka velika su imena poput REZZ, TOKiMONSTA, Anna Lunoe, Nervo, i Alison Wonderland, od kojih je većina čak izgradila veliki broj fanova.

No, žene iz svih sektora u industriji i dalje se svakodnevno susreću sa seksizmom, loše su zastupljene, suočene su s uznemiravanjem i ismijavanjem. Žalosna je činjenica da, iako smo prevalili dalek put, još puno moramo učiti i raditi na sebi.

Underplayed je izašao 19. rujna i već je pobrao puno pohvala kao službeni izbor na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2020 (TIFF) i na filmskom festivalu Tribeca. Film je sniman u razdoblju od šest mjeseci jer prati živote ženskih DJ-a i producenata kao što su TOKiMONSTA i Alison Wonderland, te drugih poput Sherelle i underground umjetnice poput Tygapaw.

Redateljici Lee nisu nepoznate rodne nejednakosti i sama se suočila s tim problemom. Budući da je autorica filma u industriji koja je također vrlo slabo zastupljena, još uvijek je uspjela pojačati vlastiti glas zajedno s mnogim drugima. Njezin fokus prvenstveno je na humanosti, glazbi i pokretu. Dakle, iako žene u industriji postoje, mnoge ne dobivaju pohvale, priznanja i mogućnosti koje zaslužuju.

"Ne volim puno razgovarati o tome, ali definitivno postoji seksizam u glazbenoj industriji."
Alison Wonderland

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2