Skip to main content
  • 5.02.2023.

Pogledajte video snimku panela -Treba li remiksirati poznate izvođače?-

Tema drugog panela Simpozija Ambasadora u Pločniku bila je ''Treba li remiksirati poznate izvođače?'' u kojemu su sudjelovali Zvonimir Dusper Dus, Emir Bešić (E-Base), Domagoj Jakić (Yakka), Miloš Martinov (Lag), Roland Budin (Mental Blue)

Piše: 

Panel pogledajte na dnu članka, a video premijera se emitira u ponedjeljak, 06.02. od 20 sati.

Moderator Anđelko Preradović (Aquarius Records) je započeo panel pričajuči o tome kako mu je žao da su underground i mainstream scena toliko odvojene jer misli da bi obje strane imale koristi od toga.

Za primjer su dali Yakku koji je za Aquarius izdao remiks pjesme Plešem sama od grupe Detour i bila veliki uspjeh te je zahvaljujući tom projektu dobio puno poziva za nastupe i suradnju i tako mu katapultiralo karijeru.

Yakka: ,,Neki ljudi govore da tu nema matematike i slično, ali ja bih rekao da ima i da je to bio jedan svijetao primjer. Što bih isto naglasio je da je ta naša alternativna/underground scena isto jako dobro prihvatila remiks i to je čisti dokaz da neka pjesma može biti prihvaćena u oba ta svijeta, da se može vrtiti i na underground partijima i afterima, a u isto vrijeme svirati na komercijalnom radiju.''

Miloš Martinov je objasnio svoje razloge za drugačiju teoriju u kojoj se ne slaže zato što misli da je to protivno onome što je suština i istaknuo koliko je individualizam bitan za scenu.

''Osim ako nije urađeno iz nekog zabavnog, kako da kažem, poriva nisam baš preveliki fan toga jer je prečica, a čini mi se da mi trenutno na sceni imamo previše prečica koje su normalizirane kao nešto što se treba raditi, a premalo stvari koje guraju underground priču i guraju mentalitet ''muzika na prvih deset mjesta, pa onda sve drugo''. Mislim da je kod nas zbog toga već dosta odumro i potpuno se obesmislio termin underground.''


Foto Todor Milivojević

Roland Budin naveo je stavke za koje misli da bi se trebale promijeniti odnosno o pozicioniranju remiksa na sceni.

,,Remiks je posebna vrsta produkcije. Remiks se treba osvijestiti na više razina i tu možda apeliram na ZAMP da se možda napravi nekakav seminar ili panel gdje će se prvenstveno doprijeti do samih izvođača i osvijestiti što za njih znači remiks na tržištu. Remiks na tržištu znači širenje publike i promociju.''

Dotakli su se i važnosti konstantnog rada i kontinuiteta u glazbenoj industriji za koji kažu da u Hrvatskoj nemamo. Dodano je kako u Srbiji bez obzira na sve nedaće nisu izgubili kontinuitet u glazbenoj industriji, a saznali smo i što je zapravo edit, VIP, bootleg i remiks i razliku među tim stvarima koje se često miješaju i svrstavaju u isti koš.

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2