Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Pogledajte video snimku panela -Treba li remiksirati poznate izvođače?-

Nedjelja, 05 Veljača 2023

Tema drugog panela Simpozija Ambasadora u Pločniku bila je ''Treba li remiksirati poznate izvođače?'' u kojemu su sudjelovali Zvonimir Dusper Dus, Emir Bešić (E-Base), Domagoj Jakić (Yakka), Miloš Martinov (Lag), Roland Budin (Mental Blue)

Panel pogledajte na dnu članka, a video premijera se emitira u ponedjeljak, 06.02. od 20 sati.

Moderator Anđelko Preradović (Aquarius Records) je započeo panel pričajuči o tome kako mu je žao da su underground i mainstream scena toliko odvojene jer misli da bi obje strane imale koristi od toga.Za primjer su dali Yakku koji je za Aquarius izdao remiks pjesme Plešem sama od grupe Detour i bila veliki uspjeh te je zahvaljujući tom projektu dobio puno poziva za nastupe i suradnju i tako mu katapultiralo karijeru.

Yakka: ,,Neki ljudi govore da tu nema matematike i slično, ali ja bih rekao da ima i da je to bio jedan svijetao primjer. Što bih isto naglasio je da je ta naša alternativna/underground scena isto jako dobro prihvatila remiks i to je čisti dokaz da neka pjesma može biti prihvaćena u oba ta svijeta, da se može vrtiti i na underground partijima i afterima, a u isto vrijeme svirati na komercijalnom radiju.''Miloš Martinov je objasnio svoje razloge za drugačiju teoriju u kojoj se ne slaže zato što misli da je to protivno onome što je suština i istaknuo koliko je individualizam bitan za scenu.

''Osim ako nije urađeno iz nekog zabavnog, kako da kažem, poriva nisam baš preveliki fan toga jer je prečica, a čini mi se da mi trenutno na sceni imamo previše prečica koje su normalizirane kao nešto što se treba raditi, a premalo stvari koje guraju underground priču i guraju mentalitet ''muzika na prvih deset mjesta, pa onda sve drugo''. Mislim da je kod nas zbog toga već dosta odumro i potpuno se obesmislio termin underground.''


Foto Todor Milivojević

Roland Budin naveo je stavke za koje misli da bi se trebale promijeniti odnosno o pozicioniranju remiksa na sceni.

,,Remiks je posebna vrsta produkcije. Remiks se treba osvijestiti na više razina i tu možda apeliram na ZAMP da se možda napravi nekakav seminar ili panel gdje će se prvenstveno doprijeti do samih izvođača i osvijestiti što za njih znači remiks na tržištu. Remiks na tržištu znači širenje publike i promociju.''

Dotakli su se i važnosti konstantnog rada i kontinuiteta u glazbenoj industriji za koji kažu da u Hrvatskoj nemamo. Dodano je kako u Srbiji bez obzira na sve nedaće nisu izgubili kontinuitet u glazbenoj industriji, a saznali smo i što je zapravo edit, VIP, bootleg i remiks i razliku među tim stvarima koje se često miješaju i svrstavaju u isti koš.