Skip to main content
  • 7.01.2018.

Prilog o Dimensions Festivalu na HRT-u

Ekipa HRT 3 i emisije "Svijet jazza" posjetila je Dimensions festival i ove godine u Puli, popričala s nizom glazbenika i organizatora te snimila sjajan prilog o brisanju granica između žanrova, o utjecaju festivala, o jazzu na festivalu, ali i o jazzu u okvirima Hrvatske.

Piše: 


U prilogu su razgovarali s glazbenicima Moses Boydom i Kamaal Williamsom koji su nastupali u pulskoj Areni ovo ljeto na koncertu otvorenja Dimensions festivala 2017. na kojem je glavna gošća bila Grace Jones, te s Jankom Novoselićem iz benda Kozmodrum i Tonija Starešinića iz benda Chui koji su nastupali na samom festivalu na tvrđavi Punta Christo. O organizaciji festivala pričali su Noah Ball i Vedran Meniga, a o poveznici između jazza i plesne glazbe govorio je glazbeni kritičar Hrvoje Horvat.

Jazz se nesumnjivo razvijao kao plesna glazba, i u dekadama svoje najveće popularnosti big bendovi i drugi sastavi punili su plesne dvorane diljem svijeta. No kada je početkom šezdesetih krenuo drugim smjerovima, prema apstrakciji, rock je zagospodario glazbenom scenom, a jazz izgubio svoje plesače.
{youtube}IbJsNN6VsWk{/youtube}

Posljednjih dvadesetak godina, u eri kojom dominiraju elektronička glazba, internet i kojekakve naprave uz koje glazbu možemo konzumirati bilo gdje i bilo kada, najšira slušateljska masa, pogotovo mlađa, sluša najraznovrsniju glazbu. Je li budućnost suvremenog jazza, kao i ostale suvremene glazbe, u sjedinjenju s drugim žanrovima? Ne odričući se velikih jazz klasika, novi jazz glazbenici osluškuju i druge žanrove, istražuju novu glazbu, miješaju žanrove i eksperimentiraju. Je li to budućnost jazza? Odgovore smo potražili na pulskom Dimensions festivalu!

brejcha 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 2