Skip to main content
  • 13.05.2020.

Raritetna snimka sa jednog od prvih nastupa Kraftwerka iz 1970.

Prošlog tjedna preminuo je Florian Schneider suosnivač Kraftwerka

Piše: 


Tim povodom vraćamo se 50 godina unazad na jedan od prvih koncerata Kraftwerka koji je prenosila njemačka televizija 1970. Nekoliko mjesci nakon što je osnovan Kraftwerk u Düsseldorfu 1970. bend se pojavio na koncertu u Soester, a isti je snimala njemačka WDR TV te se emitirao u emisiji Rockpalast što je bio jedan od njihovih prvih nastupa.

48-minutni nastup izveli su osnivači Ralf Hütter (Hammond orgulje) i Florian Schneider (flauta), a na bubnjevima je bio Klaus Dinger. Na avangardnom nastupu skupina je eksperimentirala s organskim zvukovima, pomiješanim s post-krautrock ritmovima.

"Koncert je doslovno ostavio zadivljena lica. Apsolutna rijetkost i poslastica za ljubitelje glazbe."

U ranim 70-tim godinama Kraftwerk je počeo istraživati sintesajzere, bubnjeve i efekte u njihovoj glazbi, a ovo dovodi do toga da bend počinje njegovati vlastiti stil kojeg opisuju kao "robot pop", pa su tako s pravom postali inovatori i pioniri elektroničke glazbe.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2