Skip to main content
  • 4.11.2017.

Video otkriva kako se proizvode 300 000 dolara vrijedni zvučnici

Oswalds Mill Audio sa svojim osnivačem Jonathanom Weissom radi jedne od najboljih zvučnih oprema na svijetu, od pojačala do gramfona, a najpoznatiji su po izradi zvučnika na konusima od drva, od kojih najnoviji projekt vrije više od 300.000 dolara.

Piše: 

Osnivač tvrtke OMA, Jonathan Weiss, kaže kako, da bi razumjeli cijeli koncept izdrade opreme, morate znati gdje se ona i proizvodi. Mlin u Pennsylvaniji, star preko 200 godina, mjesto je gdje OMA izvršava sve svoje uratke. Kako je većina kompanija specijalizirana samo za određene komponente, OMA nastoji u potpunosti izrađivati sve sama čime dobivaju potpunu kontrolu nad zvukom. Za izradu se koriste, orha, jasen, crna trešnja, javor, kesten.

Upravo u pravom komadu drveta, Weiss vidi prednost koja donosi puno kvalitetniji zvuk, ali kako kaže "puno je teže raditi sa pravim drvetom nego sa vlaknastom pločom, aluminijem ili plastikom, od čega se rade ostali zvučnici. Ti materijali ne zvuče nimalo isto."

Posebna briga vodi se oko same procedure potrebne za izdrau zvučnika što zahtjeva i određeno vrijeme. OMA nastoji kupiti cijelo drvo kako bi se sve uskladilo, a također, drvo stari i isušuje se dvije godine prije nego se ponovno stavlja u peć za nastavak sušenja čime se na kraju omogućava lakše skraćivanje drveta na potrene dimenzije.

Sve to skupa na kraju ima i utjecaja na cijenu, čime dolazimo do cifre od pozamašnih 300.000 dolara. "Ono što sustav čini jest da uzima energiju proizašlu iz Elvisa (Presleya) i to doslovno jer zvučni valovi su energija. Zatim se ta energija toliko savršeno reproducira da imate osjećaj da osoba koja je duže vrijeme mrtva, stoji pored vas."
{youtube}wX65iSZTI7E{/youtube}

[WEB]

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2