Klubskascena.hr

Vlasnik najveće kolekcije vinyla otvara online muzej

Nedjelja, 25 Prosinac 2016

Paul Mawhinney, osnivač Record Rame iz američkog Pittsburgha bio je do 2013.g. vlasnik najveće svjetske kolekcije ploča.


Prve vinyle počeo je sakupljati 1951.g. Idući podaci govore da ih je 2003.g. imao 2 miljuna a 2011.g. ih je imao oko 3 miljuna te je njihova vrijednost procijenjena na 50 miljuna Dolara.

Record Rama se morala zatvoriti 2008.g. zbog digitalne revolucije, ali i svjetske financijske krize koja je pogodila i dio glazbene industrije. Uslijedio je pad prodaje ovog nosača zvukam a veliki distributeri prodavali su CD-ove uz velike popuste šta je uništilo male trgovine. Uz to imao je i zdravstvenih problema pa je na silu morao oglasiti prodaju svoga blaga.


Bilo je nekoliko neuspješnih prodaja vinyla sve do 2013.g. kada mu je prijatelj pronašao oglas u Billboard časopisu gdje se otkupljuju ploče svih glazbenih stilova po visokoj cijeni. Mawhinney je kontaktirao kupca preko njegovog agenta i na jesen 2013.g. se pred njegovo skladište parkiralo 8 kamiona dugih 16 metara koji su ukrcali svu njegovu vinyl kolekciju iz arhive čime je uspješno obavljena prodaja izdanja.


Kupac je Zero Freitas iz brazilskog Sao Paula koji je bogatstvo stekao kao vlasnik transportne kompanije, no u glazbi je isto dosta prisutan jer njegova tvrtka iznajmljuje audio-vizualne elemente za koncerte. Freitas je čini se sada vlasnik najveće kolekcije ploča, a za ovaj posao nakon otkupa cjelokupne Mawhinneyeve arhive angažirao je 17 internista koji rade na katalogizaciji i snimanju vinyla, te dnevno obrade oko 500 ploča. Njegov plan je otvoriti online muzej.

Vlasnik najveće kolekcije vinyla otvara online muzej