Skip to main content
  • 23.10.2018.

Zašto rave? – Berlinska scena iz prvoga reda

Četiri Berlinčanke uronjene u bujajuću rave scenu znaju da se sve ono potisnuto naposljetku kružno vrati kao puno ozbiljniji simptom, jače, degenerirano i na razini čitave socijalne strukture.

Piše: 


Ovo je ono što četiri protagonistice videa razumiju i u čemu vide čišćenja kroz techno zajednicu.

Zašto rave? Zato.

Kako naratorica Paola Ming napominje: "Nekim ljudima se ne sviđa techno zajednica. Kažu da je necjelovita i prljava, ali ja mislim da je lijepa, zbog njene tame, jer te na neki način izgura na svjetlo. […] Ovo je prostor na kojem možeš biti zaista ekstreman, ponašati se kako želiš i nitko neće buljiti u tebe. To me učinilo mnogo otvorenijom no što sam bila prije. […]

Glazbom možeš izraziti najdublje osjećaje i bol. [….] Kada plešem dođem u stanje gdje tečem kroz glazbu, sve se poveže, u transu sam. Osjećam kao da upoznajem svoju unutarnju sebe i osjećam se zaista moćno. Može biti i kao meditacija jer možete otpustiti sve unutra, sve ono što ne želite osjećati koje je označeno kao negativno, nemoralno i samo jednostavno biti koji jesi i biti u trenutku."

Rave je kombinacija kolektivno osobne terapije, mjesto na kojem onaj koji želiš biti susreće tebe kakav jesi sada. Rave je procesuiranje sebe samoga u zajednici u kojoj svačiju patologiju susrećeš kao svoju i povezan ritmom prepoznaješ sebe u svakome i svakoga u sebi, kao vrsta plemenskog rituala koji održava stvari u balansu.

"Kada je glazba dobra i svi plešu, to je kao jedan golemi nered u kojem se svi miču u sinkronicitetu, osjećaš kao da si dio zaista velike stvari. Kada sam tamo u nedjelju izgubim osjećaj za vrijeme, uvijek. Želiš da nikada ne prestane jer je kao paralelni svijet."

Na flooru nisi osuđivan, subkulturna praksa je na mjestu još uvijek živa i budna upravo zato što ispod površine zabave nosi mnogo značajnija osobna čišćenja. Rave ti dozvoljava da budeš prihvaćen čak iako je ono što tada vidiš nakazno, ako izgledaš onako kako hardcore beat zvuči, omogućava da se čitav ti poveže sa svime ostalim. U potpunosti lijepi i cjeloviti ljudi oni su koji ne niječu ni jedan dio sebe, priznaju i svjetlo i mrak postajući time jači, puniji i bolje verzije sebe. To znači biti raver. Nije bezumna zabava ili poznavanja svake stvari s playliste. Operativno znanje plesa uvijek je bilo emocionalne, a ne kognitivne prirode. Nemaš pojma čega te sve floor poštedio kroz godine, pa stoga – Rave on!

RAVE from arthur valverde on Vimeo.

sea star mobile
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star mobile
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star desk