Skip to main content

Denon Dj – Je li dominacija Pioneer mixeta prošlost?

Denon Dj je početkom 2017. godine predstavio nove trupe u svojim redovima. Svjetlo dana su ugledali nova mixeta, player i vinyl turntable.

Piše: 


Dojam moći i snage je najviše iskazan kroz nove playere SC5000 Prime, koji su procesorski moćniji i jači, a izgledom je dosta sličan Pioneer playeru. Na vrhu se nalazi 7-inch HD ekran, koji vrti 55 sličica u sekundi. Ekran je multi-touch, što omogućava vizualno zumiranje trake koja svira, brzu pretragu traka s tipkovnicom. Pokušali su što vjernije replicirati jednostavost pokreta na ekranu kao što svakodnevno koristimo naše smartphonove. Nismo sigurni da će ikoga zasmetati, ali Denon player nema CD ulaz. Ima SD card ulaz s prednje strane i čak 3 USB ulaza, 1 s prednje i 2 s zadnje strane. USB koji je uključen u jedan player moguće je producirati u ostale playere ako su povezani LAN kabelom.

Po sredini se klasično nalazi 8-inch jog wheel, koji ima malu novost u sebi. U sredini se nalazi mali ekran, koji može producirati artwork trake koja se trenutno vrti ili logo DJ-a. Denon je dosta pažnje posvetio vizuali, od ekrana do Hot Cue buttona, koji svjetle u različitim bojama. Hot Cues koji se nalaze u dnu playera, mogu producirati loopove, sliceve i rollove i naravno cue-ove, što može stvoriti novu kreaciju i slobodu tijekom DJ-anja. Svaki Cue button može imati svoje ime, kao npr. Intro, Breakdown, Drop. Operativni sustav je jednostavan i sinkronizira se s programom Engine Prime i povlači razne podatke s USB sticka, ko što su postavke DJ-a, loga u sredini jog wheela, Hot Cue točaka i loopova,itd. Super novost je da postoji folder u koji se ubacuju trake koje želite ubrzo puštati – preparation folder.

Mixeta X1800 Prime ima 4 kanala, 3-band EQ, HP i LP filter i efekt za svaki kanal posebno. Najveća novost je što ima ugrađena 2 USB ulaza u desnome vrhu, ali ne za stick već za laptop ili se mogu jednostavno koristiti kao napajanje dodatnog svijetla ili nekog drugog uređaja. Ugrađeno je 12 efekata koji se mogu dodatno kontrolirati s Time Devision touch padom. Svaki efekt se može poslati na određeni kanal, A-B stranu ili na sva 4 kanala, dodatno posao olakšava LED lampica koja se upali iznad svakog kanala koji je pod utjecajem efekta. Na stražnjem dijelu je LAN konekcija za spajanje i slanje podataka u PC, koji se može koristit za VJ-ing. Kraj njega se nalazi izlaz za MIDI instrumente i efekte.

Vinly Denon VL12 podsjeća dosta na Technics SL-1200 i Pioneer PLX-100 modele. Osim što lijepo izgleda i zadivljujuće s RGB svjetlom oko vinyla, Denon ima klasičnih 33 i 45 RPM i pitch range ±8%, 16%, 50%. Kvalitetne proizvodnje, izolirajuće postolje od vibracija i najjači moment vinyla na tržištu jamči uspjeh za Denon.

Kad se postavi pitanje cijena u usporedbi s drugim proizvodima u kategoriji, Denon je jeftiniji od konkurentskog Pioneera za mixetu i player i od Technicsa za vinyl. Denon ima svoje ambasadore kao što su legenda Paul Oakenfold, Laidback Luke, Oliver Heldens, čak je i Tiesto viđen u klubu u Las Vegasu kako vrti na Denonu. Navodno da će se i novi DJ-evi priključiti i postati ambasadori i to velika imena. Tada Pioneeru neće biti svejedno, jer Denon ambasadori više neće uopće vrtit na njihovim playerima, već samo na Denonu. Laidback Luke je na Dancefair seminaru održao predavanje o mixanju na Denonima i njihovim prednostima.

S nestrpljenjem čekamo razvoj priče oko tržišne bitke DJ opreme, jer ona može samo donijeti napredak za industriju i kulturu DJ-anja.

Autor članka: Wadrez Music

hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2