Skip to main content
  • 28.03.2021.

Oeksound Soothe 2 recenzija

Dok većina proizvođača studijskih plugina nastoji što vjerodostojnije emulirati analogni zvuk, postoje proizvođači studijskih plugina kojima nije cilj emulirati nešto što već postoji kao hardwerski uređaj.


Cilj im je iskoristiti prednost digitalne tehnologije i ponuditi korisnicima nešto inovativno. Jedan od takvih proizvođača je "Oeksound" tvrtka i njihov studijski plugin pod nazivom "Soothe 2".


Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Standardni postupak uklanjanja neželjenih (uhu neugodnih) frekvencija je pomoću EQ-a. Taj postupak zna dosta potrajati dok ne detektiramo gdje se nalazi taj piskutavi zvuk i adekvatno ga smanjimo. To je jedan od najneugodnijih zahvata tokom studijskog miksinga i masteringa. Ne možemo to jako dugo raditi jer nas počinju boljet uši, zato je bitno što brže detektirati u kojem području se nalaze piskutave frekvencije i eliminirati ih. Postoji "De-esser" za uklanjanje sibilanata, ali on nije adekvatan alat za cijeli frekvencijski raspon, tu uskače "Soothe 2".

"Soothe 2" je prigušivač dinamičke rezonancije, djeluje slično kao dinamički EQ. Njegov algoritam automatski otkriva rezonancije u cijelom frekvencijskom rasponu i primjenjuje smanjenje samo na oštre i rezonantne frekvencije. Prikladan je za korištenje na individualnim kanalima, grupama i master kanalu.

 

Grafičko sučelje

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Jasno i logično strukturirano grafičko sučelje olakšava rad, pogotovo kada korisnik po prvi puta otvori ovaj plugin. Sve je u tonu svijetlo plave i sive boje + žuta, narančasta, crvena i ljubičasta za četiri središnja frekvencijska selektora. Parametri frekvencijskog selektora su iste boje kao i taj selektor kojim se trenutno upravlja, tako da se brzo može detektirati koji parametar pripada kojem frekvencijskom selektoru. Kada se zadrži miš na određenom parametru, na vrhu se ispisuje čemu taj parametar služi, tako da se jako brzo savladava ovaj alat. Mogu reći da je ovo jedan od studijskih plugina koje sam savladao doslovno u par minuta korištenja. Sve je tamo gdje treba biti, ništa nije viška i ništa ne nedostaje. Jako je ugodan za korištenje. Može se odabrati između četiri različite veličine prikaza plugina.

 

Način korištenja

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Ovaj alat se koristi na način da se pomoću vizualnog frekvencijskog spektra, selektira željena frekvencija i primjeni redukcija rezonancije u tom području. Taj frekvencijski spektar izgleda kao EQ, ali možda ga je najbolje objasniti kao "obrnuti" EQ. Selektorom frekvencija određujemo gdje želimo da "Soothe 2" fokusira redukciju. Što se više podigne određeni selektor frekvencija, to će se više redukcije primijeniti u tom području. Uz pomoć "Depth" opcije povećava se redukcija za sve frekvencijske selektore. Tamo gdje želimo više redukcije, podignemo taj selektor ili proširimo djelovanje ("Q"), tamo gdje želimo manje redukcije smanjimo taj selektor ili širinu djelovanja ("Q").

 

"Mode" algoritma

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Na vrhu lijeve strane nalaze se dva moda "Soft" i "Hard" kojima se određuje rad algoritma. Za većinu slučajeva će biti prikladniji "Soft" mode koji je transparentan i suptilan. Ako je jako izražena rezonancija frekvencija onda je koristan "Hard" mode koji je namijenjen za intenzivniju redukciju rezonancija.

 

"Mode" stereo djelovanja

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Pri dnu se nalazi selektor djelovanja na lijevu/desnu (left/right) stranu ili središnji/bočni (mid/side) zvučni signal. Pored toga se nalazi i parametar za kontrolu djelovanja kojim se može odrediti koliki postotak redukcije želimo da se primjenjuje na lijevu/desnu stranu ili središnji/bočni zvučni signal. Npr. selektiramo središnji/bočni mod i podesimo parametar da redukcija bude 100% na središnji zvučni signal i 50% na bočni zvučni signal. To je najbolje malo isprobati da se ne reducira nepotrebno ako u tom području nema rezonacija.

 

Parametri redukcije

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Ispod glavnog "Depth" parametra redukcije, nalaze se dva parametra za oblikovanje redukcije "Sharpness" i "Selectivity". Pomoću "Sharpness" parametra određujemo koliko će usko ili široko biti djelovanje redukcije. Zapravo, možemo reći da se koristi isto kao i ("Q") kod EQ-a. Pomoću "Selectivity" parametara određujemo koliko će "Soothe 2" biti selektivan prema redukciji frekvencija. Ako je selektivnost stavljena na 10, reduciraju se samo jače i istaknutije rezonancije, ako je selektivnost stavljena na 0, reducira se sve što se nalazi u rezonantnom području. Potrebno je pronaći savršen balans, da se ne reducira previše ili premalo.

 

Grafički prikaz redukcije

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Frekvencije koje želimo reducirati, možemo selektirati pomoću četiri središnja selektora. Pomoću rubnih "low cut" i "high cut" filtera možemo eliminirati redukciju na visokim ili niskim frekvencijama. Tako da redukcija nije primijenjena na cijeli zvučni spektar, ako to nije potrebno. Krivulje svakog selektora se mogu prilagođavati isto kao kod EQ-a, tako da se to jako brzo savlada. Ako je korisniku potrebno manji broj frekvencijskih selektora, nepotrebne može isključiti duplim klikom na frekvencijski selektor.

 

Brzina djelovanja

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Parametre "Attack" i "Release" ne treba puno objašnjavati jer funkcioniraju isto kao i kod svakog kompresora. "Attack" parametrom se određujekoliko je vremena potrebno "Soothe 2" da počne djelovati, a pomoću "Release" parametra se određuje koliko je vremena potrebno da se signal vrati u prvobitno stanje.

 

 

Quality

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Pod ovom opcijom se određuje rezolucija kvalitete i oversampling (koliko puta će se zvučni signal presemplirati). Naravno što je veća rezolucija kvalitete i veći oversampling, veće je i opterećenje za procesor. Odlično je što se te opcije mogu zasebno odabrati za realno vrijeme procesinga i zasebno za eksportanje audio zapisa. Tako da možemo staviti manju rezoluciju kvalitete i oversampling za reprodukciju u realnom vremenu i veću rezoluciju kvalitete i oversampling prilikom eksportanja audio zapisa.

 

Sidechain

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Ovu opciju isto ne treba previše objašnjavati, jer funkcionira isto kao i kod sidechain kompresije. Kada se pojavljuje zvučni signal selektiranog kanala, redukcija rezonancije se primjenjuje. Klikom na ikonu slušalica čujemo samo sidechain signal.

 

Output

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Kao i kod većine plugina, može se odrediti postotak djelovanja plugina (dry/wet) i trim (gain)  opcija za poglašnjavanje ukoliko je redukcija rezonanci pretjerano stišala cjelokupan zvuk kanala.

Delta mode

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Pomoću Delta moda možemo preslušavati samo reducirane rezonancije, tako da možemo lakše dobiti uvid u ono što "Soothe 2" reducira.

 

Preseti

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

"Soothe 2" dolazi sa pregrštom, već prethodno pripremljenih preseta za različite svrhe. Bass, drums, synth, master, samo su neke od grupa preseta, što je odlična početna točka, pogotovo kada se korisnik tek upoznaje s ovim pluginom.

 

Dodatne opcije

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Na vrhu su još neke dodatne opcije kao što su undo/redo, a/b za uspoređivanje dviju različitih postavki. Pritiskom na ikonu "upitnik" možemo pogledati tutorijale o ovom pluginu, otvoriti pdf priručnik, posjetiti njihovu stranicu i saznati koje su kratice na tipkovnici za određene funkcije (shortcuts). Jako korisne opcije za brzo savladavanje i učenje ovog plugina.

 

Cijena

"Soothe 2" košta 199 eura, što nije baš malo za samo jedan plugin, ali s obzirom koliko olakšava rad, isplati se uložiti.

 

Ukupan dojam

Nešto za što sam prije morao potrošiti podosta vremena da detektiram gdje se nalaze rezonantne frekvencije i prikladno ih reduciram, sada to mogu doslovno u svega par sekundi. Ovaj plugin ne samo da mi ubrzava rad, već i štedi uši budući je proces uklanjanja rezonancije jako neugodan posao tokom miksinga i masteringa. Vrlo brzo se savladava ovaj plugin i jako ga je ugodno koristiti. Treba pripaziti da se ne pretjera s redukcijom, tako da je pametno poslušati ovaj plugin u kontekstu s ostalim elementima, da redukcija bude suptilna. Odlično je što se može zasebno određivati rezolucija kvalitete i oversampling za procesiranje u realnom vremenu i tokom eksportanja, tako da ne preopteretimo procesor. Mogu reći da je ovo jedan od najugodnijih plugina koje sam isprobao u posljednje vrijeme i s guštom ću ga koristiti u svojim budućim radovima. Ovo je iznimno kvalitetan i inovativan alat. Toplo ga preporučam svi producentima, miksing i mastering inžinjerima.

 

Ocjena

10/10

 

Soothe 2 link:

https://oeksound.com/plugins/soothe2/

 

Recenziju napisao Kraundler:
https://www.facebook.com/kraundler/

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2