Skip to main content

Retro futurizam: Moog Theremini (recenzija)

Moog Theremini je definitivno najčudniji instrument koji sam vidio i isprobao od kada se bavim glazbom i instrumentima.


Otac ovog instrumenta je ruski inžinjer i inovator Lev Sergeyevich Termen rođen 1896 g. u ruskom Saint Petersburgu. Genijalac koji je već u srednjoj školi pred publikom sastavljenom od roditelja i ucčenika prezentirao optičke efekte koristeći struju i magnetsko polje. Roditelji su mu omogućili da od mladih dana, u jednoj sobi njihove kuće, napravi vlastiti laboratorij gdje je eksperimentirao sa frekvencijama magnetskog polja. 1929.g. je napravio prvu verziju Theremini instrumenta.

Samo 4 godine kasnije, točnije 1934 g. rođen je Robert Arthur ‘Bob’ Moogamerički Inovator i otac MOOG sintisajzera. Pioniri elektronske glazbe, ne mogu ni zamisliti elektronsku glazbu bez barem jednog Moog sintisajzera. Obojica nisu mogli sanjati da će se njihove inovacije i tehnologija susresti 2014 g. kada je po prvi puta predstavljena ‘’Low budet’’ verzija Moog Thereminija – Instrumenta baziranog na magnetskom polju upotpunjenom klasičnim moog synth zvukovima.

Retro futuristički instrument se svira bez dodirivanja, postoje dvije aluminijske antene – vertikalna i horizontalna. Vertikalna ‘’pitch’’ antena je na desnoj strani, a horizontalna ‘’Volume’’ na lijevoj. Primicanjem ruku bliže ili dalje od antena mijenjate visinu i/ili jačinu tona. Pogledajte Youtube video isječke Theremini muzičara poput: Clara Rockmore, Carolina Eyck i Dorit Chrysler. Moog Theremini i dalje koristi izvornu tehnologiju gospodina Sergeyevich-a, odnosno analogni oscilator za ‘’pitch’’ kontrolu,  kao i davne 1929 g., međutim Bob je izlaz tog oscilatora digitalno konvertirao kako bi kontrolirao ‘’sound engine’’ moćnog Animoog soft sintisajzera kojega je izumio Moog i implemetirao u Theremini. Zvijezda je rođena. Original je mogao proizvesti samo jedan ton, dok najnovija verzija koristi 32 različita preseta / zvuka koji se mogu editirati i na kraju snimiti. Varijacije su neograničene.

Theremini instrument je ‘’stand alone’’ uređaj i kao takav ne treba vam nužno kompjuter ili tablet kako bi ga koristili, čak i ima ugrađen 40 mm zvučnik pa ga možete svirati gdje god poželite, u granicama mogućnosti. To govorim iz jednog razloga, naime da bi vaš Theremini bio potpuno funkcionalan, potrebno ga je ipak spojiti na kompjuter ili tablet i uključiti Editor softver. Tek tada ćete moći iskoristiti sve potencijale ovog instrumenta, naravno i snimiti. Osobno sam mišljenja da već kada su ugradili zvučnik, mogli su napraviti verziju i na baterije, međutim, ipak će vam trebati utičnica za struju. Iako se mnogima čini da nije, Theremini je vrlo ozbiljan instrument, na prvi pogled jednostavan, ali samo na prvi pogled.

Theremini treba znati svirati i to nije bezazlen zadatak, ali uz vježbanje vrlo brzo se dolazi do željenog rezultata. Ovo je ‘’entry level’’ Thereminija i postoje puno skuplji modeli od istog proizvođača. PDF priručnik koji preuzmete preko MOOG-ove stranice prilikom registracije proizvoda će vam korak po korak pokazati kako se to radi. 6. veljače 2015 g. je izasla i najnovija verzija editor softvera, ali s obzirom da moram registrirati instrument koji sam posudio za recenziju, nisam ga bio u mogućnosti isprobati. Sve vise razmišljam da ga ostavim i poslije recenzije i koristim u vlastitoj produkciji jer ovo je vrlo zanimljiv instrument.
{youtube}FvsRiS13GG0{/youtube}

Prvih par minuta proveo sam u istraživanju mogućnosti instrumenta vrlo neobičnog izgleda. Kvaliteta izrade je na zavidnoj razini. Svi priključeni kablovi su čvrsti i ništa nije labavo. Rotirajući potenciometri su iste kvalitete kao na mom malenom Moog minitauru – znači odlični. Središnje pozicionirani monokromatski bijeli display je vrlo čitljiv i prikazuje sve potrebne informacije poput izabranog instrumenta, note, ljestvice i vrste efekta. Uređaj dolazi sa 32 preseta / zvukova koji se mogu pojedinačno editirati, što otvara vrata prema bezbroj varijacija. Jedina, ako se to može nazvati zamjerkom, jest u slučaju da želite snimiti određeni preset / zvuk, to nije moguce učiniti dok je uređaj u ‘’stand alone’’ modu rada, već trebate biti povezani sa Editor softverom, odnosno kompjuterom kako bi to i napravili.
{youtube}sNd9Fn715Ag{/youtube}

Sa prednje strane nalazi se ulaz za slušalice i četiri rotirajuća potenciometra – Volume, Pitch correction, Amount i Preset, te četiri malena ‘’gumbića’’ – Scale, Root, Setup i Effect, a na poleđini:  izlazi za lijevi i desni kanal, mini usb,  Pitch CV izlaz, on/off prekidač, napajanje i uzemljenje. Moguće ga je i pričvrstiti na stalak od mikrofona, što smatram iznimno korisnim. Horizontalna antena može poslužiti i kao ručka, za prijenos samog uređaja. Ekipa iz Moog-a je zaista na sve mislila. Prilikom prvog korištenja bila je potrebna kalibracija uređaja, koja se vrši putem jednostavnog programa, instaliranog unutar samog instrumenta, te vas sam program navodi kroz proces kalibracije.
{youtube}hIdiofORXlU{/youtube}

Ugrađeni zvukovi Thereminija su očaravajući. Vrlo  kvalitetni, ‘’veliki’’ , masni i transparentni, efekti izvrsni, te kontrola vrlo precizna. Ništa manje nisam ni očekivao od ovog brenda koji me sa svakim svojim proizvodom oborio s nogu, pa tako i sa ovim. Ono što je najbolje jest činjenica da vam ne treba malo bogatstvo kako biste ga sebi priuštili, što se ne može baš reći i za ostale Moog proizvode. Naime, instrument dođe oko 400 eura kod ovlaštenog HR zastupnika. Sati provedeni uz Theremini tjeraju osmijeh na lice od prvog do zadnjeg trenutka korištenja.

Zvuk je jednostavno fantastičan i vrlo zarazan, editiranjem samih preseta / zvukova moguće je dobiti na stotine različitih varijacija. Kvaliteta zvuka, a tako i izrade samog instrumenta je besprijekorna. Nema nikakve sumnje da će se Theremini naći u mnogim kućnim ili profesionalnim studijima, prvenstveno tu mislim na producente elektronske glazbe, zbog svojih mogućnosti i zvukova. Zastupnik mi je omogućio poseban popust za čitatelje klubske scene na kompletan asortiman Moog proizvoda, stoga ako netko pozeli imati ovaj ‘’state of the art’’ instrument ili bilo koji drugi Moog proizvod, slobodno neka me kontaktira na music@activelinesix.com.hr

Za Klubsku Scenu: Active Line Six

Pročitajte još i nedavno objavljene članke: Instrumenti budućnosti / Otkrivamo dio muzičkog raja ALS-a

sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web