Skip to main content

Aplikacija Pill-iD razvijena za skeniranje MDMA tableta s ciljem spašavanja života

Britanska agencija za kreativnu tehnologiju Rehab i francuska agencija za oglašavanje Herezie najavili su prototip za Pill-iD, aplikaciju koja korisnicima omogućuje skeniranje tableta koje se koriste u rekreacijskim drogama telefonskom kamerom, pružajući im trenutnu identifikaciju pilule, njezine vjerojatne doze, razina rizika i predviđene nuspojave.

Piše: 


Bez obzira kupujete li droge od potpuno nepoznatog čovjeka na festivalu ili ih dobivate od svog pouzdanog trgovca, jedno je sigurno – nikada zapravo ne možete znati što uzimate. S obzirom da je lockdown u nekim zemljama trajao više od godinu dana, pokretači aplikacije smatraju da je aplikacija došla u pravo vrijeme. Neke relevantne dobrotvorne organizacije zabrinute su da bi baš ova situacija mogla povećati količinu koju ljudi uzimaju.

Korisnici jednostavno otvore aplikaciju i pomoću kamere mogu fotografirati tabletu ili uploadati postojeću. Aplikacija će pokušati identificirati drogu pretraživanjem Nuit-Blanche, baze podataka o različitim poznatim opojnim drogama na europskom tržištu. Svi se korisnički podaci čuvaju u potpunosti anonimno i ne mogu se pratiti. Aplikacija nikada ne potiče upotrebu droga, već jednostavno educira o poznatim rizicima i informacijama o svakom od njih. Cilj je projekta prepoznati široko rasprostranjenu upotrebu rekreativnih droga poput MDMA i smanjiti štetu – razvijen je temeljem načela u nadi da će spasiti samo jedan život.

Pill-iD trenutno postoji kao radni prototip, s ciljem da službeno bude objavljen na zimu 2021. Nudi uzbudljiv primjer kako se umjetna inteligencija može koristiti za pomoć ljudima, pa čak i za spašavanje života.

 

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2