Skip to main content

Izvješće Agencije EU-a za droge: u Hrvatskoj najrašireniji kanabis

Kanabis ostaje najraširenija droga u Hrvatskoj, muškarci češće konzumiraju narkotike od žena, a broj smrtnih slučajeva povezanih s metadonom veći je od broja smrtnih slučajeva povezanih s heroinom, pokazuje izvješće koje je u utorak objavila Agencija EU-a za droge.

Piše: 


Prema istaživanju provedenom 2015., u Hrvatskoj su dvije od 10 osoba u dobi od 15 do 64 godine bar jednom su konzumirale kanabis. Najčešće ga koriste osobe između 15 i 34 godine. U toj dobnoj skupini, tijekom godinu dana 16 ispitanih konzumiralo je kanabis (10,1 posto žena i 21,8 posto muškaraca).

Slijede amfetamini 2,3 posto, kokain 1,6 posto te 1,4 posto MDMA (metilenedioksimetamfetamin), sintetska droga povezana s amfetaminima, ali koja ima drukčiji učinak. MDMA se konzumira u obliku tableta, koje se često nazivaju ecstasy.

Istraživanja pokazuju da je konzumacija kokaina i MDMA/ecstasya u Zagrebu u razdoblju od 2011. do 2016. kontinuirano rasla, naročito u vrijeme vikenda. Broj korisnika visokorizičnih opioida u 2015. iznosio je oko 8874, stoji u izvješću. Većina onih koji prvi put ulaze u programe odvikavanja navode kanabis kao prvi kontakt s drogom, a iza njih su konzumenti heroina. Heroin ostaje glavni problem za osobe koje traže liječenje. U posljednjih deset godina, za 85 posto porastao je broj onih koji traže liječenje zbog ovisnosti o tom narkotiku.

Broj smrtnih slučajeva izravno povezanih s uporabom droga (trovanje i predoziranje) 2015. iznosio je 54. Većina žrtava su muškarci, a prosječna dob žrtava je 38 godina. Stopa smrtnosti izravno povezana s drogom u dobnoj skupini od 15 do 64 godine iznosi 19,2 na milijun stanovnika, nešto ispod europskog prosjeka koji iznosi 20,3, pokazalo je izvješće.

Izvor: www.hina.hr

dam swindle mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web