Skip to main content
  • 1.04.2018.

Novinarka Jutarnjeg iskušala pametnu drogu Modafinil

Nootropsko djelovanje modafinila klinički je dokazano, a za razliku od većine ostalih psihostimulansa ne izaziva ovisnost piše novinarka Jutarnjeg, Mara Modrić koja je iskušala ovu pametnu drogu.

Piše: 


Tržište nezaustavljivo raste. Ostaju etičke dvojbe: bi li vas naljutila spoznaja da ste izgubili stipendiju, poziciju ili posao zbog nekog tko izvrsnost postiže kemijom?

Pod utjecajem NZT-a, vrijednost Eddiejeva IQ-a dosegnula je četveroznamenkasti iznos. Do jučer pisac s kreativnom blokadom, u samo je četiri dana napisao literarno remek-djelo, dvadeset i četiri sata bila su mu potrebna da svlada sviranje klavira, a strane je jezike poput spužve upijao tijekom jutarnjeg džoginga.

Nisam bio ‘high’, nisam bio živčan, nabrijan, samo bistar. Znao sam točno što i na koji način treba učiniti”, objasnio je nakon što je popustio učinak prve prozirne tabletice koju je popio. Zahvaljujući tom mističnom psihostimulansu, bistar i siguran u sebe, oslobođen straha, letargije i lijenosti, Eddie Morra u vrlo je kratkom roku od otpisanog postao onaj od kojega se očekuje najviše. Ta mala tableta nepoznatog sastava mu je, naime, omogućila da iskoristi sav svoj kognitivni potencijal i ubrzo je svima postalo jasno da novom, “poboljšanom” Eddieju nema ravnog – ni u čemu.

Iskustvo novinarke Jutarnjeg
Izuzev vremena koje sam, zahvaljujući tome što se nisam mogla oduprijeti porivu da saznam baš sve o ovisničkim navikama mladih Amerikanaca, bacila u vjetar, u jednom sam danu, barem mi se tako čini, odradila mnogo više posla nego obično, a par sati nakon kraja službenog radnog dana imala sam osjećaj da bih bez problema mogla potegnuti još barem toliko. I deset sati nakon što sam popila svoje samo naizgled bezvezne bijele tabletice, bila sam sjajno raspoložena, puna energije i presretna što sam odlično iskoristila dan, ali i malo razočarana što je, eto, krajnje vrijeme za odlazak kući.

Zaobišle su me i gotovo sve najčešće nuspojave pa tako nisam osjetila ni glavobolju (koja bi, kažu, dugoročnim konzumiranjem modafinila trebala prestati), mučninu niti trbobolju, no osjećaj suhoće u ustima pratio me čitav dan, ali i dan poslije – posljedice igranja sa svojim kognitivnim sposobnostima moguće je, naime, osjećati još nekoliko dana. Isto tako, moja u uobičajenim situacijama blago histerična narav s prstohvatom bespotrebne eksplozivnosti uzela je maha pa sam tog dana u samokontrolu morala uložiti mnogo više truda nego obično. Međutim, sudeći po nizu svjedočanstava, pojačana razdražljivost ne zaobilazi gotovo nikoga.
{youtube}jSqcO4bdsVA{/youtube}

Iako oplemenjena dozom adrafinila nisam, poput jednog studenta s Oxforda, “imala osjećaj kao da sam Neo koji je upravo dešifrirao cijeli Matrix”, jasno mi je zašto preopterećeni studenti posežu za njime. Razumijem i zašto ga piju liječnici nakon neprospavanog dežurstva, vojni piloti kojima život ovisi o koncentraciji, brokeri koji danonoćno bulje u burzovne podatke, sportaši koji žele izvući maksimum iz treninga, kao i nabrijani menadžeri o čijoj učinkovitosti ovisi sudbina cijele tvrtke. Razumije to, navodno, i bivši američki predsjednik Barack Obama koji je jet lagove i naporan državnički tempo preživljavao uz pomoć modafinila.

Više o iskustvu novinarke i istraživanjima na svjetskoj razini čitajte u članku Jutarnjeg ovdje

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2