Skip to main content
  • floor
  • 15.03.2020.

Otisak prsta može pokazati da li ste uzimali drogu

Test bi mogao omogućiti policiji i drugima da u roku od nekoliko sekundi kažu da li je netko uzeo drogu

Piše: 

Naslovna foto

floor


Policija će moći utvrditi u roku od nekoliko sekundi je li netko upotrijebio kokain jednostavnim uzimanjem otisaka prstiju nakon što su forenzički test razvili znanstvenici u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Nakon uzimanja kokaina, ljudi proizvode dvije različite kemikalije dok metaboliziraju drogu, a ove tvari nalaze se u znoju. Istraživači su otkrili da im je korištenje posebne vrste papira za uzimanje otisaka prstiju omogućilo otkrivanje tih metabolita s 99%-tnom točnošću.

Pranje ruku ne sprječava otkrivanje, dodali su.

Tehnika koju su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Surrey radeći s nizozemskim Forenzičkim institutom i  Intelligent Fingerprinting privatnom firmom može se rabiti i u utvrđivanju korištenja drugih droga. Dr Melanie Bailey, sa Sveučilišta Surrey, rekla je da bi test trebao policiji, zatvorskim službenicima i drugima omogućiti da utvrde je li netko uzimao kokain mnogo brže nego dosad.

Istraživanje je opisano u časopisu Clinical Chemistry.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2