Skip to main content

Tijekom Ultre u Splitu se potrošnja droge poveća za 20 puta

Rezultati projekta "Utjecaj glazbenog festivala i turističke sezone na potrošnju droga u Splitu" pokazalo je da tijekom turističke sezone dolazi do značajnog porasta potrošnje psihostimulirajućih droga (MDMA, kokain, amfetamin).

Piše: 


Taj je porast posebno izražen za vrijeme festivala Ultra Europe kada je uočeno dvadesetostruko povećanje potrošnje MDMA-a, pokazuju rezultati projekta Europsko web istraživanje droga: obrasci uporabe. "Radi se o inovativnim pristupima praćenja problematike droga koji omogućavaju dobivanje šireg uvida u uporabu droga", naglasio je Željko Petković, v.d. ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade, na konferenciji za novinare.

Kanabis, kokain, heroin i amfetamin

Na inicijativu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, tijekom 2016. Institut Ruđer Bošković proveo je istraživanje potrošnje droga primjenom analize odabranih urinarnih biomarkera droga u otpadnoj vodi u Splitu. Ova metoda do sada se u Hrvatskoj provodila u Zagrebu, Zadru i Splitu, a provodi se i u 50-tak ostalih europskih gradova. Istraživanja su pokazala da se u razdoblju izvan turističke sezone u Splitu najviše konzumira kanabis, kokain, heroin i amfetamin, dok je potrošnja ostalih droga u tom razdoblju znatno niža. Tijekom turističke sezone dolazi do značajnog porasta potrošnje psihostimulirajućih droga (MDMA, kokain, amfetamin), a taj je porast posebno izražen za vrijeme festivala Ultra Europe kada je uočeno dvadesetostruko povećanje potrošnje MDMA-a, istaknula je znanstvena savjetnica s Instituta Ruđer Bošković Senka Terzić.

Što se tiče novih tipova droga, uočena je prisutnost ketamina i 4-fluoramfetamina, ali njihova zastupljenost je, napomenula je Terzić, znatno niža od one klasičnih droga. Uočeno je da su, i u razdoblju izvan turističke sezone, stope potrošnje većine droga u Splitu relativno visoke te premašuju vrijednosti zabilježene lani u Zagrebu.

Suzbijanje ovisnosti i ovisničkog ponašanja

Istaknuvši da zabrinjava činjenica da je Hrvatska iznad europskog prosjeka po konzumiranju ilegalnih droga među mladima, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja – Linić istaknula je da je nužno osigurati usklađenost različitih politika prema ovisnostima i objedinjavanje koordinacije njihove provedbe kao nužan preduvjet za osiguranje učinkovitih i ekonomski isplativih društvenih odgovora.

"Za buduće razdoblje bilo bi potrebno donijeti jedinstveni strateški dokument koji će definirati i objediniti nacionalne razvojne ciljeve i prioritete na području suzbijanja ovisnosti i ovisničkih ponašanja", poručila je.

Aktualna nacionalna strategija suzbijanja zlouporabe droge ističe krajem ove godine, a potpredsjednik Vlade, ministar uprave i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Ivan Kovačić naglasio je da će biti provedena njena evaluacija, a rezultati će se uzeti u obzir prilikom izrade strateškog dokumenta kojim će se definirati nacionalni prioriteti kroz sljedećih šest godina.

"S obzirom na to da podaci istraživanja govore o porastu konzumiranja droga te novih psihoaktivnih tvari, potrebno je osigurati strateški okvir koji će biti dovoljno fleksibilan, a istovremeno i strukturiran te omogućiti provedbu odgovarajućih aktivnosti i pratećih odgovora na nove izazove", naglasio je.

Izvor: www.index.hr

disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2