Skip to main content
  • 24.11.2021.

DJ Krnya: Nova glazba izlazi svakog dana i kao i prije 38 godina diže me jednako

Ivan Krnjić je dugovječni DJ pod pseudonimom Krnya koji dolazi iz Križevaca.

Piše: 

Aktivno se bavi DJ-ingom preko 30 godina te je doživio različite pomake u elektroničkoj glazbi. Osvojio je Ambasador nagradu za najbolji livestream godine te time pokazao i dokazao svoj elektronički kvalitetni rast i ozbiljan pristup clubbing sceni u kojoj je aktivan generacijama. Popričali smo s Ivanom Krnjićem i doznali detalje oko njegovog glazbenog svjetonazora.

1.)    Pošto si preko tri desetljeća aktivni DJ, kako je započeo tvoj DJ/clubbing život?

Ljubav prema glazbi na mene je prenijela moja majka još 70-ih godina prošlog stoljeća. Početkom osamdesetih pojavila se glazba elektroničkih zvukova koja me na prvu osvojila. Počeo sam marljivo kolekcionirati ploče i kazete, a tako mi se 1983. godine ukazala i prva prilika za DJ-anjem u jednoj maloj gimnastičkoj dvorani moje osnovne škole na jednoj čagi krajem školske godine 1982/1983. Od tada nisam stao!

2.)    Osjetio si različite tranzicije u elektroničkoj glazbi pošto si dugi niz godina u clubbing svijetu. Koja je razlika između nekadašnjeg i današnjeg partijanja?

Razlika je što nekada nije bilo puno DJ-eva. Do pojave interneta, mp3 formata, pržilica i crnog downloada bilo nas je uistinu malo. Uz ondašnju opremu trebalo je puno novaca, vještine, znanja i ljubavi za taj posao. Danas u tom poslu najćešće nema ni vještine, ni ljubavi, ni znanja … ali nas ima više nego zaposlenih u Hrvatskoj. Rezultat svega toga vidimo u stanju današnje scene.

3.)    Koji je tvoj osobni stav prema sjevernoj hrvatskoj elektroničkoj sceni?

Osobno se time ne zamaram jer sam non stop angažiran oko svojih nastupa i uglavnom znam ono na što slučajno naletim na društvenim mrežama. Bojim se da je scena ugušena lošim promotorima i ljudima koji su ljubav prema glazbi i clubbingu pretvorili u nešto sasvim drugo pa smo tu gdje smo. Mediji, radio postaje i društvene mreže su zagušene trash i jeftinom glazbom i scenom koja je preplavila ove prostore. Ta kampanja traje već 25 godina i uspjeli su. Tako današnja djeca i mladi naraštaji ne znaju za ništa drugo osim onoga što im se servira u ovom našem balkanskom bazenu.

4.)    Dobio si nagradu Ambasador za Livestream godine. Koja je priča i ideja oko kreiranja streama na predivnom Kalniku?

Sve je počelo svima poznatom pričom – lockdown-om u ožujku prošle godine. Šok, zatvaranje ljudi u svoje domove, zabrana izlazaka, kontakata uživo, zatvaranje klubova, kafića… svega. Tada mi je sinula ideja o emitiranju glazbe putem društvenih mreža iz mog kućnog studija. Sve je u početku bilo namjenjeno mojim prijateljima i poznanicima koji su dolazili na moje nastupe diljem zemlje. Onda se odjednom to strašno proširilo u susjedne zemlje pa diljem svijeta. Nastala su mnoga nova prijateljstva, poznanstva ali i neke ljubavi nakon lockdowna. Fantastična, topla ljudska priča o prijateljstvu, ljubavi i glazbi. To je trajalo 54 dana zaredom jer sam obećao da ću svaki dan puštati glazbu s gramofonima i pločama sve dok nas ponovo ne puste na slobodu. Tako je i bilo, a zadnja moja priča iz serijala „My Vinyl Stories From Quarantine“ išla je s obližnje planine Kalnik. Video za sve koji su sa mnom proveli skoro dva mjeseca zatvoreni u svoje domove, ali uz prekrasno druženje nominirano je za nagradu Ambasador koju sam 19. ožujka ove godine u Opatiji i osvojio.

5.)    Puštao si na ovogodišnjem „Šoderica Open Airu“, kakvi su dojmovi?

Uh, to je bila noć za pamćenje. Nakon dugo vremena noćna svirka do jutra uz vrhunsko koncertno ozvučenje. Napokon prava snaga, pravi feeling na koji smo pomalo i zaboravili i kolege DJ-evi i publika i ja. Olakšanje, oduševljenje, prepuna plaža, puno poznatih lica, puno novih, mladih lica … savršeno ! Svima je to strašno falilo i trebalo.

6.)    Koji je tvoj osobni stav prema funkcioniranju elektroničke scene u doba pandemije?

Nažalost palo je drastično sve. Oštre mjere, zabrane okupljanja naročito u zatvorenim prostorima bacile su na koljena sve koji imaju veze s glazbom pa tako i one koji su u elektroničkoj glazbi. I većina onih koji se nesmetano bave stvaranjem glazbe u zatvorenim studijima, prestala je s radom. Nekima je to u ovim vremenima neisplativo, neki čekaju bolja vremena da pravovremeno plasiraju materijale na tržište, a za neke vjerujem da im je stvaralački elan i kreativnost pala na niski nivo zbog svega što nas je snašlo u zadnje skoro dvije godine.

7.)    Postoji li uopće scena tijekom pandemije i na koje načine može preživjeti u ovo neizvjesno doba?

Gotovo da i ne postoji. DJ-evi na prste broje svoje angažmane i nastupe. Čak i one malobrojne koje su uspjeli dogovoriti, mjere su ugasile zatvaranjima. Nešto se više radilo tijekom ljetnih mjeseci na otvorenim prostorima ali uz ograničenje radnog vremena. To je bilo tek toliko da se ne zaboravimo. Ni sjena onih starih vremena. Teška vremena za sve.

8.)    U čemu nalaziš najviše inspiracije i motivacije za daljnjim radom?

Bit ću malo grub. Nažalost za razliku od mnogih kolega ja sam doista zaljubljen u glazbu od sedamdesetih do danas ali i u svoj posao. Nikad taj posao nisam gledao nikako drugačije osim kroz ljubav prema glazbi. Sav ovaj današnji cirkus me nikada nije interesirao ni impresionirao. Ljudima su prodali vatromet, a glazba je postala manje važna u svemu. Za mene je to jezivo pa se ni ne bojim za inspiraciju ni za motivaciju jer nova glazba izlazi svakog dana i kao i prije 38 godina diže me jednako.

9.)    Najdraži elektronički žanrovi koji najčešće dolaze na tvoje set liste?

Ja sam dijete disca, a sve što se kasnije oslanjalo na taj vječiti žanr ostalo mi je u srcu. House je nastavak disco glazbe i u sebi ima sve što volim u njoj i na čemu se temelji, a to su velika energija i ljubav.

10.)   Za kraj, kao veteran koji je doživio mnoge elektroničke pomake, odlazi li elektronička glazba u pozitivnom ili negativnom smjeru postojanja?

Nadam se u pozitivnom. Ne vidim razlog za nestajanjem. To se sigurno neće dogoditi jer i svemu ovome doći će kraj i vjerujem da će mladi lavovi preuzeti od nas starijih kormilo i krenuti u pravom smjeru. U smjeru ljubavi prema glazbi, poštovanju prema publici, ali prema svojim kolegama.

Set DJ Krnya za Jezgru na Radio Splitu emitira se 10. prosinca u 23h, a potom će biti objavljen u podcastu KS. Uz Ivana možete zaplesati na flooru u petak 17. prosinca (Boogaloo) od 18h "Back 2 Disco".

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk