Skip to main content
  • 8.12.2020.

Dujo: River festival čine poznata lica klabera, dobra glazba te sinergija s prirodom

Večeras pročitajte intervju sa Dujom iz Duge Rese, pokretačem River festivala.

Piše: 


1.    Dujo, možeš li opisati svoj stil glazbe?

Zaista ne mogu jer ovisi o mnogim detaljima koje uzimam u obzir kada puštam glazbu. Kao na primjer, tko pušta prije mene, a tko poslije, koja pubilka me očekuje, te naravno, gdje puštam. Od glazbenih stilova najdraže mi je kada uvjeti zadovoljavaju da publiku mogu zabavljati New Beat-om i Neo Italo-m. U Funku si me slušala u miješavini novog i starog New Beata.

2.    Koja je tvoja glazbena pozadina sa kojom si ušao u profesionalni DJ-ing?

2012. godine sam u suradnji s prijateljem iz djetinjstva, Brankom Dallošom, počeo skupljati ploče raznih žanrova te smo pokrenuli projekt Reversed Sentence pod kojim smo zajedno puštali. Skupljali smo ploče raznih žanrova, a pretežno smo uzimali rumunjski Micro House, Tech House, Industrial Techno, Detroit Techno i Chicago House. Smatrali smo da DJ mora biti spreman za sve trenutke te smo tako i popunjavali svoju kolekciju ploča. Prvu suradnju smo ostvarili s momcima iz Deep'n'Deliciusa, Bronskim i Heryom, s kojima smo organizirali večeri rumunjskog Micro i Tech Housea u Das Hausu.

Obožavao sam puštati s njima. Bilo je tu mnogobrojnih partya i aftera koji su mi stvarno ostali u lijepom sjećanju. Super mi je bilo brusiti svoje tehničke vrline sa Bronskim, kao i zadirati u duboke sfere kopanja glazbe s Heryom. Mogu reći da me danas kao DJa zapravo najviše zanima naša mala elektronička scena. Ima nas stvarno puno iza pulta i svi daju svoj maksimum da se pred klaberima dokažu. Nema mjesta za greške. Tako je nastao River Festival koji je služio da svi ti pravi zaljubljenici u glazbu se okupe i u sinergiji sa prirodom zabave najvjernije klabere. Tako su u 5 godina održavanja festivala svirali mnogi kolektivi.


Photo credit – Air Alex

3.    Jesi li otvoren za B2B suradnju ili više voliš samostalne nastupe?

Iako volim i samostalne gigove gdje sam odlučujem što ću puštati sljedećih par sati, kako sam svoju DJ priču započeo kroz b2b projekt, moram priznati da najviše uživam kada sam u kombinaciji s nekim od svojih kolega.

4.    Kao začetnik River festivala, što te najviše veselilo prilikom planiranja i organizacije festivala?

Puno je toga što me veselilo u organizaciji. Na festivalu su nastupali mnogi artisti veoma različitih žanrova koje je trebalo posložiti u pravom redosljedu kako bi cjelokupna glazbena priča festivala odgovarala. Tako da samo slaganje timetablea je bilo veoma zabavno. Plan promocije koji su Vanja i Gars svake godine sjajno odradili nas je isto veselio. Cake koje smo smišljali kako bi približili ideju onoga što radimo polaznicima festivala je bio ključan dio organizacije. Na primjer, jedne godine se Tvrtko Bolčić sjetio da bi flyere za festival mogli slagati u obliku papirnatih brodića, pošto nam je logo festivala bio brodić.

Tako su se flyeri u obliku papirnatih brodića mogli pronaći po Zagrebu, Karlovcu, Rijeci i mnogim drugim gradovima. Onda smo u tu foru uključili i nagradne igre. U nekolicini brodića se nalazila oznaka i onaj tko ju je pronašao ima besplatnu kartu za festival. Za promo partye smo isto znali snimati kratke videe DJeva koji su nastupali. Desetak sekundi na različitim lokacijama Zagreba, DJ kojeg smo predstavljali, bi zaljepio sticker. Onda je opet išla nagradna, tko nađe sticker i poslika se kod njega dobije free upad. To je bilo zaista zabavno!


Photo credit – Iljir Gjidoda Photography

5.    Iz perspektive DJ-a i organizatora u čemu su ljudi najviše uživali tijekom festivala?

Rekao bih the big three. Poznata lica klabera, dobra glazba te naravno priroda. Festival se održavao na obali rijeke Mrežnice. Mislim da malo tko do sada nije uživao u njenoj ljepoti. Tako kada skupite sve te ljude koji su zimsku sezonu proveli po klubovima i postavite ih u takav habitat gdje se tokom vrućih ljetnih dana mogu rashladiti slušajući omiljenu glazbu. To je zaista perfekcija!

6.    Koji su izazovi prilikom organiziranja takvog velikog događaja?

Uhhh… ima ih više. Vjerovatno najviše vremenska prognoza. To je jednostavno faktor na koji nismo mogli utjecati. Iako bilo je dosta izazovno planirati dosta toga, jedne godine, iako smo imali sve dozvole organiziranja festivala nam je jutro drugog dana upropastila policija. Sve što su nam rekli je da netko bitan nije mogao podnjeti buku pa smo tako morali stišati glazbu. Četvrti River Festival je ukrasila jedna anegdota koja mi je bila toliko stresna da dugo o njoj nisam htio pričati. Srećom, Gars me svojom zafrkancijom uspio smiriti pa ću je evo danas podijeliti.

Naime, iako smo sve radili po zakonu, na početku festivala nam je prišao jedan stariji čovjek koji je inzistirao da se nalazimo na njegovom zemljištu te je zahtjevao da mu ispečemo janjca. Hahaha. Tako smo u strci dok se odvijao festival morali tražiti janje da mu ispečemo. Tako si imao Techno koji je odzvanjao uz miris pečene janjetine. Naravno da smo mogli reći starcu da nas ne interesira, ali nismo htjeli stvarati nepotrebne probleme sa mjesnom zajednicom gdje su manje više svi rođaci.


Photo credit – Marko Lopac

7.    Što je za tebe posebno prilikom sviranja na manjim mjestima kao što su Funk i Masters?

Funk i Masters su mjesta u gradu koja, ako ćemo iskreno, pune bliske osobe i prijatelji DJeva koji tamo rade party. Klaberi koji su te došli slušati u beskompromisnom izdanju gdje krojiš zabavu muzikom koju voliš. U tom trenutku smatram da takvo okruženje iz svakog DJa izvlači ono najbolje.

8.    Što ti cilj tijekom sviranja seta, što slušateljima želiš priuštiti?

Smatram da svaki DJ set mora imati neki uvod, taj uvod kod mene znači što bolje i neprimjetnije se nadovezati na DJa koji je bio prije mene, nastaviti u nekom stilu koji odgovara i završiti na način da DJ koji je nakon mene se može lako nadovezati. Ne volim previše eksperimentirati s Breakbeatom. Možda stvar ili dvije u setu kako bih naznačio promjenu priče ili napravio svojevrsni odmor partijanerima. Tako da smatram da je glavni cilj da set ima glavu i rep.


Photo credit – Marko Lopac

9.    Spremaš li neke nove evente pod okriljem Rivera?

Iskreno, nisam siguran. Razmišljao sam već neko vrijeme o pokretanju nekog novog klupskog projekta, ali još se nisam odlučio ostaviti River iza sebe. Čim prođe ova COVID situacija donijet ću odluku kako nastaviti dalje. O prestajanju nije još bilo ideje, a siguran sam da još neko duže vrijeme je neće ni biti.

10.    Možeš li s nama podjeliti svojih top 5 traka?

Nikako ne mogu! Hahaha! Previše ih je u konkurenciji za najbolju da takvo mjerenje nema nikakvog smisla. Na primjer, ove godine za svoj rođendan sam se odlučio puštati proper all nighter, u Mediki u Surogatu, na kojem sam u kombinaciji ploča i digitalne glazbe imao preko 1200 stvari na raspolaganju. Ok, pustio sam ih stotinjak, ali ne bih se mogao odlučiti da samo od te večeri idem odlučiti koje su mi u TOP 5 stvari.
 

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2