Skip to main content
  • 1.08.2019.

E-Base: Aurora je stup naše scene. Neki od najbitnijih momenata su se dogodili upravo ovdje

Iza E-Basea stoji 12 godina klasičnog glazbenog obrazovanja te svestranost koja najbolje opisuje njegov talent.

Piše: 


Bivši novinar DJ Maga, Radio Cibone i urednik časopisa Subkultura. Vodio i organizirao glazbene programe u klubovima The Best, Aquarius i Gjuro II. Nastupio je na velikim elektroničkim događajima poput Love Parade, Ministry of Sound, Future sound of Zagreb, Papaya Day & Night Festival. E-Base je poznat kao vrstan remikser bandova i izvođača. U bandu Josipe Lisac svirao je 2 godine kao stalni član. 

2016. pokrenuo je u Katranu prostor Podmornice kao voditelj programa kluba i svog vlastitog programa Odjel za Odrasle, koji je pak pokrenuo "bujicu" elektroničkih programa u tom prostoru. E-Base je radio kao producent prve hrvatske nagrade za elektroničku glazbu "Ambsador", a danas vodi i promovira svoj novi/stari klupski projekt i label: Tech-Room, u klubu Boogaloo, Zagreb. U pripremi je i njegov prvi samostalni album.

Dakle Emire, bok, bok, bok i dobro nam došao na stranice Klubske glavom, (sada zaista i) bradom i slovom. Hvala ti na časku vremena za našu/svoju ekipu.

1. Prvo pitanje je sasvim neozbiljno. Kako to da si pustio bradu i do kuda je puštaš – ZZ Top style ili samo urbana skitnica i starosjedioc fora?

Brada je dosla spontano, nevezano za trendove.. dugi niz godina ju ne brijem, a moj dragi frizer Petar Jaros nagovorio me prije dvije godine da ju počnemo oblikovati. BItan utjecaj i faktor puštanja je bila i serija Vikinzi, ne mogu to zanijekati . Do kuda će ići, hoće li mi dosaditi – ne znam, sviđa mi se taj moj look trenutno.

2. Drugo je malo ozbiljnije. U biografiji i CV-u od čije punine ti se zavrti možemo o svakoj točci zasebno pričati danima, no sada imaš odriješen ruke da podijeliš koja etapa je za tebe bila najbolje iskustvo učenja, kada si se osjećao najviše povezanim sa scenom i koji trenuci, akcije, eventi pothvati će zauvijek ostati dio tebe?

Svakako sami počeci u 90-tima kada smo sve radili iz nule i kada smo se tek upoznavali s "nemilosrdnim" svijetom show biznisa, čiji je neizostavni dio elektronička glazba. Prvi projekti odnosno partiji, uvijek najviše ostaju u sjećanju i zapravo vas formiraju za budućnst. Internacionalna scena nije imala "rupu" kao mi zbog rata, te su nas malo i vukli za nos, ucjenjivali ,a znali su nam prodavati i muda pod bubrege.. no nismo se dali, svatko od promotora, DJ-a i producenata našao je svoj način kako prodrijeti kroz šumu kompliciranih odnosa i promotivnih igara.

Početkom 2000-tih se počela stvar mijenjati, strani izvođači su jako voljeli doći u Hrvatsku, što radi publike (za koju odgovorno tvrdim da je najzahtjevnija ali  i najbolja na svijetu), što radi lokacija i klubova koji su imali taj hrvatski šarm, koji je i danas prepoznatljiva stvar u svijetu.  To je djelomično razlog zbog kojeg smo došli do nivoa na kojem smo sada. Danas smo nezaobilazna destinacija na koju se želi upisati apsolutno svaki internacionalni DJ ili producent.

3. Pričaj nam o Forestlandu. Kako je bilo? Po čemu se ovaj šumsko vilenjački opena air ambijent energetski razlikuje od unutrašnjosti kluba i što generalno voliš kod festivalske vibre? Koji ti je bio najbolji trenutak Forestlanda?

Forestroom mi je bilo najugodnije iznenađenje! Underground publika prepoznala je trud organizatora, sjajnu lokaciju i u velikom broju zauzela festival, a kako smo Sasa Mikac i ja već niz godina i prijatelji i dobri suradnici, napravili smo dogovor  i nisam želio propustiti priliku sudjelovati u ovoj kontinentalnoj bajci. Dobio sam izuzetnu priliku vrtiti 2 sata. Početak mog seta je bio "the moment"! Paljenje svjetala na prvi kick i mnoga ozarena lica su bila sve što DJ moze poželjeti. Sjajna priča koja će se bez sumnje razvijati u pravom smjeru.

4. Još jednom ti želimo zahvaliti što si pomogao Klubskoj iza scene i na njoj podići "Ambasador" na noge i što si bio tu u fazama od pelena do podija. Što za tebe znači jedna ovakva nagrada koja uključuje sve članove scene i kako vidiš budućnost Ambasadora?

Ambasador je prije svega okupljanje naše elektroničke obitelji. Mnogo puta sam to podcrtao i naglasio, samo nas treba staviti na jedno mjesto, bez predrasuda i sve će se odviti prirodnim putem. Ambasador je katalizator kvalitetnih promjena i mnogih novih projekata u zadnje dvije godine, te nije slučajno što su se neki dijelovi zemlje i scene probudili upravo radi Ambasadora. Po uzoru na nas, mnoge promoterske ekipe su se počele umrežavati i kvalitetnije i jače raditi. Ambasador je i korektivni i kreativni faktor na sceni i ima sjajnu budućnost. Jednostavno, pokazali smo da se može!

5. Mogli smo te uhvatiti u svemu od sviranja s Josipom Lisac, preko promo kampanja, video produkcije, radijskih showova, stvaranja jinglova, DJ-inga, remxanja, glume,  voditeljske uloge,organizacije i kreiranja novih klupskih programa… koji dio ove najbolje sjeda u tvoju osobu, gdje nalaziš najviše ispunjenja? Kada možemo očekivati prvi samostalni album, kojim žanrovskim linijama će se kretati i na kojem si postotku do izdavanja?

Iako rado organiziram i radim u promotivnim kampanjama, najveće ispunjanje nalazim u studiju, suradnji s glazbenicima i za DJ pultom. Izričaj mi je uvijek naginjao progressive i tech zvuku pa će i materijali koje pripremam imati upravo taj feel. Volim eksperimintirati, dodati svoj štih,  pa mi je glazba često između žanrova. Baš zbog organizatorskih obveza , glazba je trpila i čekala pravu zgodu, no sad je vrijeme za finalizaciju i akciju. Planiram ga zavrsiti u jesen, a kad i gdje će van – saznat ćete vrlo brzo nakon toga.

6. Zagrijat ćeš noć za tradicionalni Moralesov maratonac u primoštenskoj Aurori 4. kolovoza. Koja je prva odgovornost warm-up DJ-a? Možeš li nam dati primjer stvari koja će se zateći u setu? Što Aurora znači za noćni život Primoštena i gdje još planiraš čekati zore ovoga ljeta?

Warm up usmjerava tijek partija. Balansiranje je to izmedju energija, nije fora driblati po hitovima i nastojati nadmašiti onog za kojeg zagrijavaš, a ni vrtiti umrtvljujuće trake, već upravo stvoriti i podići  energiju na nivo na koji će se slijedeći DJ prirodno i lako nadovezati. Svakako je bitno poznavati rad svojih kolega. Uostalom, filozofija dobrog partija je da svi DJ-i koji vrte budu dobri i na kraju stvore sjajnu cjelinu, nema tu najboljeg. Ako samo jedan nije dobar, party je upitan.

Aurora je stup naše scene već godinama, ne samo primostenskog života. Neki od najbitnijih momenata su se dogodili upravo ovdje, te se nadam da će to i ostati. I ja i dosta mojih kolega dočekalo je ovdje nezaboravne izlaske sunca za pultom.

Vrtit ću u Sibeniku na "Fatboy Slim rejvu", to me posebno veseli, jer je ekipa DJ-a koja vrti uz Normana, sjajna i garantirano će biti upisan u anale naše scene. Ostatak ljeta i dočekivanje zore posvećen je  Zagrebu i mom aktualnom programu Tech Room u Boogaloo-u.

7. Smjestio si Tech Room projekt u jedan od domaćih klubova s najstarijom tradicijom koji je odgojio generacije. Je li baš ovo bio razlog odabira Boogaloo-a (ex OTV dom) i za što stoji Tech Room? Koja mu je misija, koji je cilj projekta i što najviše voliš vidjeti na flooru a vrijeme Tech Room noći?

Boogaloo je bio prvi klub u nas koji se posvetio tech house zvuku, jos ranih 2000-tih. Pod utjecajem tih i takvih programa, nastao je upravo i Tech Room, još 2002. godine. Dugi niz godna tražio sam pravi dom za njega i prije 2 godine dogodilo se  savrseno poklapanje. Iako bazično Tech Room promovira glazbu tech prizvuka sa plesnim groovom,  zapravo je melting pot raznih stilova, a nova i mlada partygoeri, kao i iskusni partijaneri našli su savršeno mjesto za sebe upravo u nasem "loncu".

Imamo publiku koja dolazi samo na naše evente, ali i sve više publike koja uz svoje stalne favorite, pleše uz nas groove. To je i misija i cilj, stvoriti groove bez prekida koji traje cijelu noć . DJ-i koje biram i publika koji dolaze, vole ples i to je bitno: želimo plesati bez opterećenja i ograničenja bilo čime. Najdraža mi je činjenica da naša publika kreće plesati od momenta kad se otovre vrata kluba do samog kraja.

8. Wild Card pitanje: Zašto na jutro rođendana odlaziš u samoću šume?

To je moja mala tradicija, neka vrsta introspektivnog momenta, pregleda gdje sam, što sam i kuda ću. Tu se radi i "obračun" i planira budućnost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Klubskascena.hr (@klubskascena)

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2