Skip to main content
  • funkerman
  • 17.08.2009.

Intervju: Funkerman (NL)

Novi nizozemski produkt uz Fedde Le Grandea, osnivač Flamingo Recordsa i producent hit singlova Speed Up te Remember na elektronsku scenu stiže polako ali sigurno. Hrvatska scena ga je prepoznala pa je već ovoga ljeta nastupio u najpoželjnijim jadranskim klubovima.

Piše: 

Naslovna foto

Funkerman

Za one čitatelje koji te ne poznaju dobro, možeš li nam reći kako si se zainteresirao za glazbu i eventualno neke umjetnike koji su te impresionirali?
Počeo sam sa 16.g. kada me uhvatila želja za produciranjem ali i sviranjem. U to vrijeme nisam naišao na nikoga tko bi me mogao impresionirati. Svirao sam sve – house, trance i techno. Sve na što sam naišao u vinyl shopu bilo je dobrodošlo, a i nije bilo toliko klubova gdje bih naučio nešto o ovoj glazbi. Kad danas gledam mlade nadolazeće DJe, njima je mnogo lakše doći do glazbe, ići u omiljeni klub i birati kojeg će DJa slušati.

Što misliš tko danas kreira standarde i impresionira fanove na elektronskoj sceni?
Što se tiče hip-hop glazbe po meni to su The Neptunes, Timberland i Dr. Dre, a na house sceni David Guetta i Fedde Le Grand koji su okruženi zaista dobrim vibracijama i ljudima.

Imaš li neke predosjećaje tko bi ih mogao naslijediti?
Mislim da je danas najbitnije graditi svoj individualni stil i u tome se pronalaziti. To publika cijeni i prihvaća. Mnogi DJ-i danas sviraju podjednake setove s gomilom hitova. Ali ja se pridružujem onoj skupini koja gradi svoj vlastiti stil i neovisno kroči plesnim podijem. Na electro sceni takvo nešto su napravili dvojac Justice i ekipa Ed Banger.

Kakvu glazbu možemo čuti na tvojim partijima?
Više od polovice stvari koje sviram je moja produkcija ili uratci koje je izdala moja izdavačka kuća.

Znači ne pratiš trendove?
Teško je danas pratiti trendove. Kao što sam rekao svaki DJ treba graditi svoj vlastiti zvuk i glazbeni stil. To je jedini način da ga publika prepozna.

Da li se tvoj glazbeni stil promjenio tijekom godina?
Glazbeni izbor se mijenja svakog dana. Svježije su produkcije, ali stilski se nisam puno odmakao. Uvijek želim puštati finu glazbu s mnogo vokala i break-ova. Volim dizati atmosferu do potpunog ludila na podiju.

Produkcija – ima li kakvih najava?
U budućnosti će produkcije biti bolje, brže i kvalitetnije. Svaka nova mora biti bolja od prethodne.

Ovog ljeta ti i Fedde Le Grand ste pripremili Flamingo Nights. Reci nam nešto o tome.
Da, krenulo je super. Sretni smo što možemo imati svoju večer u Pachi na Ibizi. Uvijek sviramo ja i Fedde ali ugostili smo do sada mnogo imena koje cijenimo na sceni, poput Mobya..itd. Naše večeri nisu glazbeno ograničene. One mogu istovremeno biti i house i techno. Bitno je da je plesno.

Kako si odlučio osnovati vlastitu etiketu?
Radio sam u izdavačkog kući gdje moj šef nikako nije volio glazbu koju produciramo ja i Fedde. Potom sam kontaktirao mnoge druge kuće koje su komentirale naše produkcije sa "Its Cool", ali nitko od njih nikada nam nije pružio priliku. Tada sam rekao Feddeu, zašto moramo slušati druge kako nas hvale a neće da izdaju naše produkcije i predložio sam mu da napravio vlastitu izdavačku kuću. To je presudilo našem uspjehu. Glazba je prepoznata od strane svih u svijetu i početak je za našu etiketu bio izninmno uspješan. Prvi single "Put Your Hands Up For Detroit" podigao je planetu na noge i etablirao Feddea kao novu DJ zvijezdu. Pokušat ćemo nastaviti istim putem.

Je li vaša etiketa ima neki glazbeni stil koji predstavlja ili ste neograničeni?
Upravo to, glazbeno neograničeni. To može biti techno, house, minimal, trance ili bilo što drugo. Bitno je da dolazi iz srca, da je plesno i da publiku baca u delirij.

Smeta li Vam što se glazba brzo prenosi, recimo putem digitalnog downloada?
To mi ne smeta. Ali ne volim kad ekipa snima naše setove i onda iz njih pojedine promo pjesme pokušava okidati i puštati u svojim klubovima.

Što voliš raditi kad nisi u glazbi?
Kuhati prvenstveno. Uživam i u raznim sportovima. Ali hrana je ipak primarna.

Za kraj.. radio si hip-hop, funk, house, što je iduće za tebe?
Želim biti bolji DJ i producent. Raditi dosta raznovrsne glazbe uz gore navedenu i rock, reggae itd. Clubbing je u mom srcu, volim vibracije kakve house glazba trenutno proizvodi na plesnim podijima. Stoga trenutno sam usredotočen samo na nju a i potrajat će. Hvala za ovaj razgovor – F.!

Razgovarao: Alen Spiler

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2