Skip to main content
  • layo bushwacka

Intervju: Layo & Bushwacka (UK)

Svoj put prema vrhu svjetske scene započeli su 2003.g. s hitom “Love Story” koji još i dan-danas oduševljava mase na plesnim podijima. Layo & Bushwacka svoj glazbeni put započeli su davno kao tinejđeri proučavajući prve note acid house glazbe. Kasnije su nastavili naobrazbu kroz techno, breakbeat, electro, dub i electronicu. Uhvatili smo Matthewa nešto poslije objave albuma GU 33 Rio za Global Underground i priupitali ga nekoliko stvari…

Piše: 

Naslovna foto

Layo & Bushwacka
Za početak, kako si se počeo zanimati za glazbu?
Glazba je došla iz ljubavi prema house ritmu i plesu, te snažnom osjećaju koji se stvara iz tog zvuka. Ja sam svoju inspiraciju doživio sa 16 godina kad sam 1988.g. posjećivao partye što je za mene bilo jedno novo, nevjerojatno i moćno iskustvo. Uživao sam slušati glazbu i gledati kako ista povezuje ljude te stvara harmoniju plesa tijekom noći, a ta ista glazba nam je svima promjenila život.
 

Koji DJ-i, ili bendovi su te inspirirali u početku karijere?
Za mene to su bili Depeche Mode i Police dok sam još bio školarac. Kasnije, oko 1983.g. išao sam sve više prema electru i hip-hop glazbi. Electro me ipak više inspirirao. Volim zvukove u glazbi.
 

Kako opisuješ svoj glazbeni stil?
Mogu ga opisati kao funky acid house s dosta utjecaja soula i techna. Dok sviram želim svu svoju energiju prebaciti na ljude kroz glazbu što stvara izvrsnu atmosferu. Ljudi skaču, zabavljaju se, smiju, osjećaju ljubav i dobre vibracije.
 

Na koje uratke možeš uvijek računati, a da definiraju tvoj zvuk?
Mnoge od njih. Vjerojatno je “Love Story” imala najveći utjecaj na ljude od svih pjesama koje smo do sada napravili. Što se tiče onih na koje mogu računati, zaista ih je mnogo i nemoguće ih je nabrojati.
 

Tko te uzastopno impresionira u glazbi, recimo u posljednjih 5 godina i zašto?
Richie Hawtin je moj heroj u svijetu elektronicke glazbe. On je još uvijek korak ispred svih, on je pionir ovog zvuka.
 

Da li si u srcu DJ ili producent?
Oboje. DJ s mogućnošću da zasvira pred publikom i totalno je raspleše, a producent jer kreiram glazbu koja stvara pozitivne vibracije i ljude čini sretnim. To radim iz ljubavi i osjećaja prema istoj.

 
S vremena na vrijeme svirate već dosta dugo zajedno. Koji nastup ti je ostao u najboljem sjećanju?
Vjerojatno party u Spaceu na Ibizi. Bila je to jedna nedjelja prije 9 godina a mi smo zajedno odvrtili set od 9 sati. Zbog nas je drugi DJ zakasnio na avion. To je nezaboravni party.

 
Sviraš li radije na vinylima ili CD-ima?
Vinyl je puno kvalitetniji za zvuk. CD-i su bolji za tehničke trikove i druge mogućnosti.

Voliš li više festivale ili klubove?
Festivale ako sviramo duži set jer to onda stvarno prikazuje našu glazbu i naš način rada. Sat zagrijavanja prije nas je dovoljno. Klubove također preferiramo ako imaju odličan razglas, dosta prostora i pravu publiku.

 
Što nam možeš reći o novoj Global Underground 33 Rio kompilaciji?
Odabrali smo Rio jer je Brazil naš drugi dom i dosta smo upoznati s kulturom, ljudima te scenom. Rio De Janeiro je jedan od najljepših gradova u svijetu i sve to nas je navelo da radimo ovu kompilaciju. Tu su 2 CDa. Prvi je mix starih klasika (20 godina pa i više), da pokažemo kako je sve to krenulo za nas, ta house revolucija. Pjesme vjerojatno većini neće biti poznate ali mnoge od njih su individualno učinile mnogo. Drugi CD je naš trenutni glazbeni stil koji možete čuti po našim partijima diljem Zemlje. Ima tu deep housea, funkya, tech-housea, hypnotica…
 

Oboje producirate mnogo pjesama godišnje. Odakle Vam stiže inspiracija?
Između ostaloga, od onih silnih vibracija na nastupima, zatim tijekom tjedna kad se nađemo u nekim čudnim situacijama. Svaki naš korak donosi nam inspiraciju u produkciji.
 

Planovi za budućnost…
Još puno novih produkcija na našem labelu Olmetu, remixa za druge izvođače isto. Gradimo našu mjesečnu rezidenciju u klubu The End, donoseći nove ideje. Također ići ćemo i na svjetsku turneju…
 

Ima li nešto u čemu uživaš kad nisi u glazbi?
Dosta se zanimam za fotografiju i pokušavam što više istražiti to područje. Obojica smo veliki ljubitelji hrane, volimo isprobavati različite kuhinje, a volimo i kuhati.

Kako se osjećate kad svirate u Hrvatskoj?
Volimo Hrvatsku. To je sjajno mjesto za svirku i zabavu. Nadam se da ćemo se skoro vidjeti. Hvala, Matthew

 

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop