Skip to main content
  • 14.12.2006.

Intervju: Max Brown (A)

Kako si počeo stvarati glazbu, producirati i svirati? Kada sam imao 12 godina kupovao sam prve CDe. Bilo ih je raznih vrsta elektroničke glazbe od undergrounda do komercijalnih. U to doba još me jako privlačio hip-hop i rap. Nakon 18. godine prijatelj mi je iz Grčke donio house mixeve što mi se svidjelo.

Piše: 

Upravo s istim prijateljjom uskoro sam započeo suradnju pa smo pokrenuli vlastitu klubsku večer u Grazu gdje su nam gostovali Tom Novy, Atoin Clamaran i drugi. To nam je donijelo mnogo iskustva pa sam već dvije godine poslije toga počeo nastupati po većim događajima ili festivalima u Austriji.

Kao DJ, kako si napredovao tijekom vremena i gdje misliš da ćeš biti u budućnosti?
Na svojim prvim nastupima svirao sam French house ali uskoro sam prešao na techno jer mi se činilo da house glazba u Austriji nema budućnost. Tada sam sreo Lori The Hi-Fi Princess koja mi je sredila nekoliko nastupa a neke smo zajedno odradili (back 2 back – 4 gramofona i 2 mixera). Nastavio sam sa svirkama solo ali u 2005.g. dogodila se velika promjena. Velika većina mojih omiljenih producenata promjenili su svoj stil iz techna prema minimal technu i minimal houseu s elementima electra. To je i mene pomalo impresioniralo pa sam se prebacio na taj stil. Nadam se da će me moja glazba odvesti daleko ali isto tako želio bi da u tome sudjeluje i publika te da se dobro osjećaju prilikom mojih nastupa.

Kako ćeš nam onda opisati svoj stil?
To je kombinacija house i techno produkcija s elementima electra, funk-a, minimala te progressivea. Sve ovisi o publici i atmosferi.

Gdje si do sada nastupao?
Mariboru, Dubrovniku, Koprivnici, Splitu, Slovačkoj, Austriji…

Postoji li nešto u ovom poslu što mrziš? Možda česta putovanja?
Ne mrzim ništa šta se tiče posla DJa, ali ponekad se događaju ružne stvari poput onoga kad promotori zaborave pokupiti DJe na aerodromu ili kada im neisplate honorare. Ima slučajeva kad su hoteli lošije kategorije ali to se ne događa tako često da bi mrzio ovaj posao. Putovanja za mene nisu problem jer volim upoznavati nove krajeve, kulture i slično.

Koji je veliki trenutak elektronske glazbene scene u Austriji? Da li se razlikuje od ostatka Europe?
Trenutno u Austriji se pretežno sviraju minimal, electro i komercijalni house. Više nećete naići na party gdje svira samo techno jer vremena su se promjenila a i techno je privlačio mnogo mlađe naraštaje koji su se previše drogirali i pržili svoje mozgove.

Da li ćeš cijeli život DJ-ati ili imaš namjeru postati producent?
Upravo završama svoju prvu produkciju što je trajalo punih godinu dana. Nastavit ću s DJ-anjem dok god me to bude zanimalo ali došlo je vrijeme da se lagano počnem više baviti produckijom.

Što te čini posebnim i što možemo očekivati od tvog nastupa?
Teško je to kazati u ovom trentuku. Uvijek gledam da sviram za publiku i da se svaki moj nastup razlikuje.

Što misliš o digitalnoj revoluciji?
Digitalna revolucija je vrlo dobra stvar koja ima sjajnu budućnost. To nam koristi puno i omogućava da napredujemo.

A hoće li dgt revolucija uništiti vinyle?
Da, zasigurno, ali mislim da se to neće dogoditi još barem 5-6 godina.

Čim se baviš i u čemu uživaš kad nisi u glazbi?
Studiram na SAE, odnosno dovršavam diplomski za temu “Digitalni film i animacije”, što je jedna od vrlo važnih stvari u mom životu. Uz to još volim kuhati, čitati, putovati, jesti, partijati…

Imaš li kakvu poruku za čitatelje portala Klubska Scena?
Imamo jedan život, miljun mogućnosti i miljun načina za uživanje zato ih nastojte iskoristiti.

 

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2