Skip to main content
  • oxia
  • 1.09.2006.

Intervju: Oxia (F)

Počeo sam mixati s 15 godina. Slušao sam dosta funk i započeo sam radijsku emisiju o funk-u zajedno sa stephane deschezeauxom. U isto vrijeme slušao sam i depeche mode, new order… te prve house produkcije iz chicago što je odlično utjecalo na mene. Kupili smo nešto opreme i započeli s produkcijom 1991. U početku je to bilo black music, acid jazz ali vrlo brzo smo se prebacili na elektronsku glazbu , detroit i sl. Tada sam dobio rezidenciju u jednom klubu u Grenoble te osmislio svoje umjetničko ime Oxia. Prvo izdanje kao Oxia bilježim 1995.g. na Ozone etiketi koju sam pokrenuo zajedno s Kikom.

Piše: 

Naslovna foto

Oxia
Kao DJ, kako si napredovao tijekom vremena i gdje misliš da ćeš biti u budućnosti?
Na početku sam bio poznat po tribal groove techno što je mnogo tvrđe od onoga čim se sada bavim. Tijekom godina preusmjerio sam se na electro i melodične stvari, sporije i minimalnije.

 

Kako opisuješ svoj glazbeni stil?
Uvijek sam se teško snalazio u opisu svog stila za razliku od drugih. Recimo moj mix je mješavina electro-housea, minimal electra i atmosperic techna. No kada produciram to ne mora biti tako..

 

Gdje si svirao sve?
Često sviram u Španjolskoj i Belgiji. Bio sam u Izraelu, Češkoj, Hrvatskoj…

 

Postoji li nešto u ovom poslu što mrziš? Možda česta putovanja?
Volim putovati i otkrivati nove civilizacije, kulture, upoznavati ljude, ali istina je da to ponekad zna biti umarajuće. Čekanje na aerodromima ponekad nije zabavno a ne volim ni kada se ne naspavam između svirki. Sve u svemu zadovoljan sam i sretan ovim poslom.

 

Koji je veliki trenutak elektronske glazbene scene u Francuskoj? Da li se razlikuje od ostatka Europe?
Francuska scena je dobra ali nema tako dobrih klubova kao u Španjolskoj i Njemačkoj. No, partiji su izvanredni. Scena napreduje posebno u electro smjeru jer imamo niz dobrih domaćih producenata poput The Hacker / Miss Kittin, Agoria, David Carretta, Ivan Smagghe, ali i poveći broj novih nadolazećih snaga Tekël (with Initial Cut) / Chloé / Cardini . Mislim da nema velikih razlika s europskom scenom.

 

Misliš li da se electro može razvijati dalje? Kakvo mišljenje imaš o digitalnoj revoluciji i hoće li ona promjeniti tvoj način sviranja?
Ne znam što će biti s electrom u budućnosti i hoće li se dalje razvijati. Prije dvije do tri godine nitko nije znao što će biti s electrom. Puno je tu pridonijela i moderna tehnologija pa primjerice sada možete s produkcijama činiti što Vas je volja što nije bilo moguće u davnim vremenima i starom opremom. To je pridonijelo novoj dimenziji produkcije, te osvježenju iste.

 

Misliš li da će digitalna tehnologija uništiti vinyl?
Vinyl je još uvijek živ i bit će živ dok ide njegova prodaja. Još uvijek dosta DJa mixa vinyle tako da stanje je vrlo dobro. Mnogi ljudi govore vinyl će s godinama nestati ali on je još uvijek tu. Ponekad koristim Cde ali to je u slučaju kada imam neke još ne-objavljene produkcije.

 

Možeš li nam reći čim se baviš kad nisi u glazbi?
Volim gledati filmove i izlaziti vani s prijateljima, ali istinsko uživanje kod mene je bavljenje glazbom. Ah da, volim i spavati :-)))

 

Imaš li poruku za naše čitatelje?
Nadam se da ekipa još uvijek dobro partija kao i u vremenima kad sam često gostovao u Hrvatskoj. Nadam se dobroj zabavi kada dođem tu. Hvala!

 

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2