Skip to main content

Ivna Ji: U Das Hausu ćemo premijerno izvesti svoj live od retro-elektro zvukova

Tražiš li baš zagrebačku naj-Ivnu zaustavi se na Ivni Ji (Yuri). Suverena generacija onih koji mijenjaju, tresu i nose planove iz '86. dala je damu koju sada poznaješ kao onu iz matrijahata domaće elektronike.


Uz Dj-ing, predano stvara i vlastite produkcije koje karakteriziraju čvrsti nesalomljivi repetitivni uzorci synthova u klinču sa slatkim progresijama melodijskih linija 80-ih i elemenata deep house svemira, dok otvara i zatvara klupske zvijeri electrom, technom i tech houseom. Ivnu si mogao zateći kao kotačić mehanizma u organizacijskoj mašineriji Sicko Disca, a ruke u pljesak sklapaju labeli poput Deurun Records, Adriatiko Recordings, meksički Aztlan i londonski Brokntoys. No baš danas u predvikendu ovdje si da omastiš brk sasvim novim projektom. pa kako vjerujemo da su priče najbolje ispričane iz prvog lica, prepuštamo floor Ivni.

1. Bok Ivna. Dobro nam došla u intervju stolac. Pa da odmah započnemo. Kako je za tebe krenula priča s elektronikom – koji party, klub ili traka su bili tvoj portal za ulazak?

Bok Lana i hvala ti na pozivu.
Elektroničku muziku sam relativno kasno počela slušati, a producirati sam počela opčinjena zvukom i još vise njegovom manipulacijom. Rekla bih da sam ozbiljnije ušla u svijet produkcije, objavljivanja materijala i sl. s izdanjem Morning Dew u suradnji s Headcruiseom, sada već davne 2010. Nakon toga se zaredalo par izdanja na Adriatiko Recordingsu i zadnje, meni najdraže, početkom ove godine na Brokntoysu.
Čini mi se da je baš ta zadnja ploča The Glowing na kojoj se, uz još tri stvari, nalazi moja Oscillating Universe ujedno odskočna daska i prolaz kroz kako kažete portal. Što me čeka s druge strane još ne znam 🙂

2. Koliko ti je dosadašnju karijeru obilježilo djelovanje na radiju i kako vidiš ulogu radijskog etera u doba masovne i instantne dostupnosti glazbe online nakon digitalizacije?

Rad na radiju je bio kratkoga vijeka. Uz tzv dnevni posao nažalost nisam stigla svaki tjedan pripremiti i voditi višesatnu emisiju. Za većinu ljudi nema velikih razlika između interneta i tradicionalnog radija. Danas oba možemo streamati, slušati emisije i mikseve na zahtjev. Što me osobno kod tradicionalnog FM/AM radija odbija, ako izuzmemo vrstu glazbe koja se najćešće emitira, su neizbježne reklame koje traju i do 15 minuta.

3. Proljeće dolazi s novim projektom "Ivna Ji i Samo Tako LIVE". Baci nam neki dodatni info – koja je ideja iza projekta, koje mašine će biti uključene, po čemu se live razlikuje od drugog dijela b2b seta i tko se krije iza samo tako aliasa?

Za nadolazeći party smo pripremili nekoliko plesnih stvari koje izvodimo s dva mpc-a (1000 i 2500), s time da u prvom dijelu izvodimo vlastite stvari na istim instrumentima u b2b obliku. Vrlo brzo planiramo uključiti efekte i sintesajzere, a već u 8. mjesecu izlazimo s modularnim sintesajzerom kojeg riječki kolega Ivica trenutno dovršava. Plan nam je pomoću modula uživo manipulirati samom bazom trake tj. ritmom koji će do tad Ivica držati na svom Mpc-u dok sam ja zadužena za (u grubo rečeno) melodije. Ivica je, uz to što organizira Innerspace partije, mozak iza Innerspace labela koji kroz koji mjesec izbacuje prvi val od 300 ploča.

4. Koji žanr će pokrivati novi live nastupi i gdje i kada možemo očekivati premijeru? Koji su planovi za ljeto? Seli li se live izdanje i na obalu?

22.4. smo po treći puta s Innerspace programom u Das Hausu gdje ćemo i premijerno izvesti svoj live satkan od retro-elektro zvukova.
Nakon Hausa, gdje pult dijelimo s Lukeom Eargoggleom, Le Chocolat Noirom i Nebulozom, selimo se na Mrežnicu gdje će nas ugostiti ekipa iz Illectricityja i Modema pod zajedničkim nazivom R/verse, a početkom 8. mjeseca smo s Deep’n’out – ovcima na Cresu.

5. Da možeš plesačima u Das Hausu dati jednu poruku prije 22. koja bi to poruka bila?

Vjerne plesače čeka 12 sati plesa uz Luke Eargogglea koji nam predstavlja svoj novi materijal putem live izvedbe, a uz domaće dečke će zavrtjeti i pokoju ploču. Najavljuju nam i sunce tako da nema bojazni od preniskih temperatura i kiše 🙂

hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web