Skip to main content
  • 10.11.2021.

Naša stvar: Najbolje karakteristike kolektiva su svestranost, rad i znanje

Kolektiv iz Vinkovaca slavi 11 godina šarolikog glazbenog postojanja.

Piše: 


Njihova glazbena scena započela je s radijskom emisijom koja im je bila odskočna daska za daljnju organizaciju. Proizašli su iz hip hop scene koja se kasnije proširila i u druge glazbene smjerove, većinom elektroničkog tipa.

Od raznih radijskih gostovanja, slušaona, koncerata i partija, „Naša  stvar“ je zaista zaživjela i doživjela jedno desetljeće glazbenog postojanja sjeveroistočne Hrvatske.

1. Kako je sve započelo te koja je moć medija radija za prijenos nezavisne glazbene scene?

Kao i svaka glazbena Vinkovačka priča i ova datira iz vremena famoznog VFM radija koji je imao alternativni predznak. Emisija je postojala koju godinu i prije naše glazbene franšize zbog pregršt domaćih izvođača koji su taj period zabilježili demo snimkama. Nije bilo dosta eterskog prostora poznate sestrinske emisije “Black Thing” da se to sve utrpa u jednu emisiju, stoga je i nastala “Naša Stvar”. Utemeljitelj svega je nadaleko poznati Kool DJ Gido – Damir Dizdar koji dolazi na ideju sa “Udrugom Muvka” da nakon dvije godine tišine opet vrate stari zvuk na FM signal. Filip Meštrović i Mislav Medić – Lil Bear 2011. godine preuzimaju zadaću voditelja i urednika emisije, što bi okarakteriziralo jednu novu i zanimljivu glazbenu branšu za sve žitelje iste.

Zasigurno da je radio kao takav medij bio puno jači nego danas, zbog društvenih mreža i glazbenih platformi koje su na dohvat ruke u sekundi. Moć medija za prijenos nezavisne glazbene scene zasigurno zaškaklja, ekipa je zahvalna na svakom playu iako od tog nemaju ništa, jer sav glazbeni monopol znamo dobro tko pokupi. Samim time i za ovaj period svakako je pohvalno da imamo eterski prostor koji možemo koristit za edukaciju i promociju mladih i ambicioznih MC-a, DJ-a i producenta. Ovom prilikom velika zahvala “Radio Vinkovcima” na pune 3 godine suradnje gdje i dalje ima mjesta za alternativni zvuk koji prelazi granice Republike Hrvatske i samim time opravdavamo naše podneblje koje glasi velikim željezničkim i glazbenim čvorištem.

2. Što zapravo predstavlja „Našu stvar?“ Kolektiv za organizaciju evenata ili više od toga?

Možda najbolja karakteristika samog kolektiva je svestranost koji preko radijske emisije prelazi u organizacijske vode sasvim slučajno. Nakon gašenja 91,6MHz ili VFM radija bili smo željni bilo kakvog glazbenog sadržaja, stoga smo radili glazbene slušaone u Walkowu, zasigurno hram alternative u Vinkovcima koji svojim postojanjem i danas dan radi istu stvar. Prvi event 21.12.2012. godine Krankšvester u Walkowu bio je pun pogodak za prepoznavanje našeg daljnjeg glazbenog djelovanja koji se razvodnio u više smjerova, te obilježio Naša Stvar kolektiv kao jedini takve vrste. Veliki broj velikih imena hip-hop glazbenog miljea protutnjao je Vinkovcima koji je odmah “dodan na mapu” promotorske underground glazbene lokacije.

Ista stvar je i sa elektroničkom glazbom na koju smo se odlučili zbog dugogodišnje rezidencije u Vanilla Clubu. Slavonija je jako mala sredina i samim time uvijek smo stavljali predznak na lokalnu ekipu DJ-a koje smo uveliko predstavili klubskim eventima. Proširila se ta lokalna priča i na sva 4 Open Aira na Pikovom Stanu koji su glasili kao jedan veliki potencijal, ali više nije u organizacijskoj mogućnosti zbog drugog sadržaja istoimene lokacije. Puno više je zapravo poteklo od te lokalno Slavonske etide zbog koje smo djelovali i u više prekograničnih suradnji iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. Zasigurno svestranost bi bila ključna karakteristika, ali i rad i znanje pojedinaca koji su doprinjeli razvoju “Naša Stvar” kolektiva.

3. Koliko je aktivnih članova u vašem kolektivu?

Svaki član kolektiva uvijek nešto oko glazbe mudruje, pa makar to bilo samo ubadanje ploča ili produkcija koja možda i ne ugleda svjetlo dana. Krenulo je sve od Filipa (Blic Tretman) i Mislava (Lil Bear) do sad polovično Myuz ekipe Hudi, Lu Kaku te Iva Krpan i Ana Mi koji su zaokružili priču više elektroničkih glazbenih serijala, pa sve do Milke koji ima veliki techno produkcijski potencijal ujedno i kao DJ. Moz iz Orahovice je prva osebojna persona koji je u kolektivu, a da nije iz Vinkovaca, veliki prodcent, DJ te zasigurno veliki glazbenik i poznavatelj svega živog vezanog uz glazbu. Kolektiv uz mene broji 9 temeljnih članova. Zasigurno da smo sada možda na nekom “hlađenju” zbog COVID situacije, ali vjerujemo da kroz ogledno vrijeme ima prilike za nove glazbene storye.

4. Koliko je scena zaživjela i napredovala na istoku Hrvatske u zadnjih 10 godina?

Možda ja nisam najbolja osoba za dati taj odgovor, jer uvijek se nameće pitanje kako je bilo prije? Svakom suradnjom i eventima u raznim slavonskim gradovima mogu reći da scena postoji, i to ne samo elektronička i hip-hop, nego ekipa brije na razne stvari koji su popraćeni klupskim rezidencijama, festivalima i eventima. Naše desetljeća djelovanja je imalo razno raznih uspona i padova kao i svaka moguća djelatnost. Iz godine u godinu rada rastao je i interes sumještana i okolnih mjesta za proizvod koji smo plasirali. Svake godine sve većim ljudstvom i pomakom zasigurno se moze ustvrditi da je istok Hrvatske napredovao uz razne promotore, DJe, i organizatore koji su pridonjeli tome. Možda jedino preostaje ona izreka “Bogu iza nogu” pa malo zaslijepi sav rad koji je bio na visokoj razini zadatka.

5. Koji su od glazbenih žanrova najviše zastupljeni u vašem kolektivu i zašto baš oni?

Sve je startalo sa hip-hopom zbog radijske promocije mladih MCa. Ujedno to je zvuk koji uvijek nađe mjesto na meniju pa skoro kod svih. Produkcija hip-hopa u kolektivu je dosta izražena jednoglasno kao i rapanje, dok svakako ne možemo izostaviti elektroničku stranu u kojoj ekipa radi čak i pod drugim imenom. Nekako je i to zvuk Vinkovaca što se tiče alternative, tako smo i prilagodili sve segmente i glazbenu ponudu.

6. Da li je ekipa iz Vinkovaca zainteresirana za partije i clubbing svijet?

Nedavno sam imao gažu u Walkowu gdje sam bio iznenađen da mlađa ekipa za koju pojma nema tko su pokazuju veliki interes prema elektroničkom žanru. Prije COVID situacije i današnje raseljenosti Vinkovčani su bili jako dobra i masivna publika. U sadašnjem trenutku vjerujem da je ekipa željna bilo kakvog glazbenog kadra jer sadržaja skoro pa nema. Vjerujem da na bilo kojem eventu ste mogli susrest Vinkovčane, bilo da pričamo o Slavoniji, Zagrebu ili jadranskim festivalima ili bilo gdje u EU, tako da interesa nikako ne manjka. Jako mi je zanimljivo da hrpa entuzijasta imaju zavidne kolekcije ploča koje nadopunjavaju datom prilikom.

7. Pošto uskoro slavite 11. rođendan, koja su očekivanja vezana uz slavlje i COVID situaciju?

Nema nekakvih velikih očekivanja jer zbog mjernih sankcija pandemije nismo u mogućnosti napraviti veći event sa gostima. U četvrtak startamo sa sljavljem na radio valovima “Radio Vinkovaca” od 21h te putem video live streama gdje Dj Richma vrti vinyl set. Subota smo u “Atriumu” gdje do pola noći imamo prilike malo se zabavit i opustit koliko nam nove COVID mjere uopće dozvole. Svakako poziv svim pratite nas u četvrtak putem naše facebook stranice, a u subotu plešemo zajedno, kaže Hudi da ima zajebanih traka.

8. Nastojite li i dalje biti usmjereni na hip-hop i elektroničku scenu ili planirate u budućnosti napraviti odmak i proširiti se i na druge glazbene žanrove?

Pa mislim da smo to što jesmo i ne bi bilo više ni pametno ni primjereno podilaziti u nekakve krajnosti. Budući odmak bi bio jedino organizacija trap evenata i glazbenika koji su opet proistekli iz hip-hopa, sukladno s vremenom i covidalnim budalaštinama. Čeka se to “bolje sutra”!

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2