Skip to main content
  • 2.06.2022.

Umek: -Zanimljiv smo igrač na sceni. Egzotični smo uvijek bili i uvijek ćemo ostat-

Jedan od najtraženijih svjetskih techno igrača, slovenski DJ i producent svjetskog renomea Umek se ponovno vratio na Sea Star

Piše: 

Odlično raspoloženi Uroš Umek čim je stigao u Istru, odmah je došao novinarima pa tako i da popriča s nama.

Uskoro obilježavaš 30 godina svog rada na sceni, došao si do najviše svjetske razine, ali su ti korijeni ovdje u regiji. Što si primjetio kroz tih 30 godina, je li bilo napretka ovdje kod nas?

Paaaa, ovdje bih prvo htio pohvaliti Exit i njegovu cijelu organizaciju, koji je stavio ovu regiju na svjetsku mapu. U 30 godina smo imali također i nešto uspješnih artista, koji sada putuju po svijetu i puštaju muziku. Postali smo zanimljiv igrač na sceni. Malo smo egzotični, uvijek bili i uvijek ćemo bit. To je ono što mislim da nas radi zanimljivima i što trebamo iskoristiti.

Imaš li možda nekog regionalnog izvođača, kojeg si otkrio i da ti se sviđa njegov rad?

Pazi, imaš Matrodu. Mislim nije to moj fazon muzike, ali ne možeš da ne vidiš da je on uspješan. Doduše u drugom je stilu, ali radi odlično i na putu je da bude velika zvijezda. Tu je naravno i Ilija Đoković. Tako da ima nekih artista, ali ja bi htio da ih ima i više. Ja mislim da stvarno ima više potencijala kod nas. Tako da čekam mlade dečke i cure koji su DJ, DJ-ice, da porastu i postanu više poznati, kako kod nas tako i onda i u svijetu!

Svi te znaju kao “Umek”, ali zapravo iza sebe imaš velik broj pseudonima. Jel neki novi u pripremi?

E sada pazi to, baš razmišljam što ću napravit s nekim trakama, koje su malo brže i malo više old school. Tako da razmišljam hoću li smisliti neki novi pseudonim ili uzeti neki stari. Sad kad pričamo o pseudonimima, baš sam potpisao jednu ploču pod Polyvinyl, koji je prije bio poznat po progressive technu, a kako sam sad napravio neke progressive stvari, tako ću ih pod tim imenom objavit. Onda na mom electro projektu, Zeta Reticula, mislim da ću objavit nekih 10 vinilya sada. Bio sam vrijedan, produktivan, radio sam u studiju. Tako da stiže puno ploča.


Novinar Toni Jurić razgovarao je s Umekom u Umagu

Kad nisi u vrijedan i u studiju, kako provodiš svoje vrijeme?

Kad nisam u studiju, svoje vrijeme “trošim” sa ženom i psićem. Pokušavamo što više putovati i da se na putovanjima zabavimo.

Svaka godina je obilježena nekom pjesmom, je li imaš svog ovogodišnjeg favorita?

Već imam! Ali najbolje od svega, sad se ne sjećam imena trake. Stvarno se ne sjećam, ali imam vjerojatno dva favorita ove godine. Svaki put bude nekih četiri, pet stvari godišnje koje su fenomenalne i koje se ističu, ali ja to sve zaboravim hahaha!

Možda se budeš sjetio kroz set večeras…

Ajmo, ahahaha, budem nadam se.

Imaš neku posebnu želju za ovu godinu?

Samo jedna. Da nam korona ne dođe nazad, onda će sve bit okej. Da uživamo na festivalima i klubovima po svijetu. Da za nas koji smo u tom svijetu i u toj sceni ostane sve dođe na staro i ostane u normali, da možemo radit ono što volimo i najbitnije da svi budemo zajedno veseli!

Osim Sea Stara u Umagu, gdje te ovog ljeta možemo uhvatit na obali?

Za sad dva datuma u osmom mjesecu. Potvrđen je Rovinj u klubu Steel i Project Vojarna u Šibeniku na njihovoj petogodišnjoj proslavi.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2